Sahlström petad

- har kaptenen ett par skruvar lösa?

SPORTBLADET

Antingen har basketens förbundskapten Janne Enjebo sett något vi andra har missat.

Eller så har han ett par skruvar lösa. Eller möjligen är han en extremt riskbenägen personlighetstyp.

För beslutet att peta Mattias Sahlström från EM-truppen hotar att rasera EM-drömmarna.

Janne Enjebo är ute och reser på en väldigt smal och krokig väg. Att leda de svenska basketherrarna in i ett EM som laget bara får vara med i för att Sverige är värdnation är egentligen ett hopplös uppdrag.

Sverige är dödsdömt, men Enjebo har valt att gå den enda vägen mot seger som erbjuds. Han bygger ett kollektiv som tillsammans ska kunna resa sig och besegra de utländska individualisterna. På den resan har han ställt ett antal spelare utanför truppen som skulle kunnat vara med baserat på individuella kunskaper, men som brutit mot sociala mönster som hotat hela lagbygget.

Det är värt respekt. Det är väldigt modigt gjort av Enjebo.

Men det här är bara dumt. Vägen mot EM är riskfylld nog utan att laget ska behöva förlora sin överlägset mest meriterade och rutinerade spelare.

Petades vid ett stormöte

Mattias Sahlström ställdes utanför EM-truppen sent i måndagskväll på ett internt möte mellan den då 15 man starka truppen och förbundskaptenen.

Sahlström säger att han är förvånad och besviken.

Jag med.

Det är ungefär som om handbollens förbundskapten skulle ställa över Staffan Ohlsson eller Magnus Wislander bara för att de inte är lika snabba som de yngre spelarna.

Jag vet att Sahlström inte är ung längre och att det finns centrar som springer snabbare än han. Men de springer inte så mycket fortare. Och när de spelat mot Sahlström i basketligan har han gjort mos av dom.

Kan det här avgöra hela EM för Sverige?

Ja, tyvärr kan det vara så illa.

Troligen kommer Sverige att förlora alla sina tre gruppspelsmatcher mot Serbien-Montenegro, Spanien och Ryssland. Troligen skulle Sverige förlora även om Sahlström var med.

Men vårt hopp står till att Sverige gör en toppmatch samtidigt som motståndarna har en dålig dag. Då blir det en mycket jämn match som kommer att avgöras i slutet. Och det är då man behöver spelare med massor av rutin, spelare som de andra kan luta sig mot, som inte blir nervösa.

Spelare som Mattias Sahlström.

Thomas Arnroth