”Jag har svårt att se Mattias ta en plats på plan”

Förbundskapten Enjebo om petningen av Sahlström

SPORTBLADET

När han lämnar spelarkorridoren bakom sig sker en förändring.

In genom den sista dörren går fembarns-pappan Jan Enjebo.

Ut på planen kliver krigaren Jan Enjebo.

- Så vill jag att mina spelare ska vara, säger förbundskaptenen.

Foto: Andreas Bardell
OPTIMISTISK Trots motgångar är förbundskaptenen Jan Enjebo optimistisk inför basket-EM.

Mannen bakom ett starkt nederlagstippat basketlag i EM är stark i sin övertygelse.

På planen ska det ske en förändring. Då då ska personen lämnas utanför och spelaren kliva in.

- Inte som "Dr Jekyl and Mr Hyde", men när jag går ut som coach går jag in i ett ledararbete och ser spelarna i deras roll, individen ser jag utanför planen, säger han.

- Jag har två uttryck. Offensiva utmanare och ödmjuka krigare. Vi har ett jobb som ska skötas till 100 procent på planen.

Spelade OS

Jan Enjebo var med i det lag som slutade tia vid OS 1980, sedan dess har inget svenskt lag varit i närheten att kvalificera sig. Nu är målsättningen att vara med i Peking om fem år och det första delmålet är EM på hemmaplan.

Där möter Sverige världsnationer som Ryssland, Spanien samt Serbien-Montenegro och laget måste vinna en match för att kunna gå vidare från den första omgången.

Under sommarens uppladdning har laget bara vunnit fyra av femton matcher, endast en av segrarna har kommit mot en EM-klar nation.

- Det är medvetet. Vi ska bli bättre genom att spela mot tufft motstånd och vänja oss vid tempot. I år har vi i stort sett bara mött EM-lag. Vi har förlorat, men är på rätt väg. Det finns positiva bitar och vi har haft tillfälle att vinna, men inte lyckats.

"Vi kan vinna"

I måndags plockades veteranen Mattias Sahlström bort efter 20 år i landslaget. Med mindre än en månad till EM.

- Det har varit för stor fokusering på reserver, som Mattias. Jag ser helheten och har svårt att se att han tar en plats på plan. Han är Sveriges absolut bästa basketspelare genom tiderna, men han klarar inte att konkurrera ut de andra och ta den speltiden som han behöver.

Ett tufft beslut?

- Ja. Vi har spelat i landslaget tillsammans och jag har sett honom som kompis, men som ledare så håller man distansen mer. Jag har fått förmånen att driva landslaget och tror stenhårt på de beslut jag tar.

Är du Sveriges hårdaste förbundskapten?

- Nej. Jag försöker vara klar i mina besked. På planen hetsar jag upp mig, men inte utanför.

Sverige är rankade som sista nation. Har ni någon chans?

- Absolut. Jag har sett större under än att Sverige ska vinna mot de lagen i basket. I enstaka matcher har vi slagit dem och vi ska prestera vårt livs basket och om de inte är på topp kan vi vinna.

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM