En halv miljard kan inte ha fel...

Efter Dream Team i Barcelona har basket vuxit till en av världens största sporter

SPORTBLADET

Fredag 5 september är det uppkast i basket-EM. Pirrar det i kroppen av spänning och förväntan?

Jaså inte?

Det borde det göra. I övriga världen är basket lika stort och viktigt som fotboll.

I går skrev Sportbladets krönikor Lars Nylin om det misslyckade förhållandet mellan Sverige och basket.

I dag granskar Sportbladet hur stor sporten är i världen.

I Serbien och Montenegro är basket-EM helt avgörande för den nationella stoltheten. I Litauen är det bara den ortodoxa kyrkan som lockar fler besökare än basketmatcherna. Och i Kina spelar över 2,5 miljoner basket i seriespel.

Basket må vara en sport i marginalen i Sverige, i resten av världen är det bara fotbollen som kan konkurrera.

EM i basket börjar om exakt två veckor. Då vänds sportvärldens fokus från Paris och VM i friidrott till Europas näst största sportevenemang i år.

För medan basket konkurrerar med provinsiella och marginella sportföreteelser som bandy, handboll och innebandy i Sverige, är det en konkurrent till fotbollen i många andra länder. I Serbien och Montenegro är det större än fotboll. I Italien och Spanien är basket god tvåa, efter fotboll men långt före handboll, ishockey eller friidrott.

I Litauen är det bara kyrkan som lockar fler än basketen.

I Kina följer tiotals miljoner fans de tre kineser som spelar NBA-basket i direktsända matcher varje vecka. Under det senaste decenniet har antalet licensierade spelare ökat från 50 000 till 2,5 miljoner.

I Australien och Nya Zeeland är basket het popsport. Efter att Nya Zeeland kom fyra i VM förra året har basket blivit lika populärt som rugby, cricket, segling och de andra stora sporterna i Nya Zeeland.

I Argentina handlar fortfarande det mesta om fotboll, men efter att landet kom tvåa i VM förra året och Emanuel Ginobili vann NBA-mästerskapet med San Antonio Spurs har sporten fått massor av uppmärksamhet.

Basket är en världssport över allt utom i norra Europa. När det är OS är det bara gymnastik som lockar fler tv-tittare än basketen.

Internationella basketförbundet Fiba är världens näst störst idrottsförbund, slaget bara av internationella volleybollförbundet.

Det är ingen tillfällighet att det är just basket och fotboll som konkurrerar som den ledande globala folksporten. Båda kräver minimal utrustning: En boll och ett mål är allt som behövs. Man kan spela ensam, man kan spela två eller hur många som helst.

I Sverige ser vi basket som en inomhussport, men egentligen är det en perfekt sport att spela utomhus. Det märks också när man tittar på vilka länder som dominerar i basketvärlden. Det är främst i varma länder, länder där man kan spela basket året runt på skolgårdar och gator, som basketen blivit var mans sport.

Basket är en amerikansk uppfinning och däri ligger också en stor del av förklaringen till sportens popularitet. I USA är det NBA-stjärnorna som tjänar bäst - bättre än de som spelar ishockey, amerikansk fotboll eller baseball. Det beror på sportens popularitet.

Basket är en av amerikanernas främsta underhållningar, och som sådan blir det också en underhållning för hela världen. Precis som vilken stor Hollywoodfilm som helst.

När det första Dream Team deltog i OS i Barcelona 1992 var det som om tolv av världens största rockstjärnor hade dykt upp tillsammans. Michael Jordan, Larry Bird och Magic Johnson bjöd på sport som fick ett medialt genomslag av aldrig skådat slag.

Det är ingen tillfällighet att internationell basket ökat dramatiskt sedan just 1992.

Då räknade man med att ungefär 250 miljoner människor spelade basket, antingen organiserat eller bara för skojs skull. Idag är den siffran i stort sett den dubbla.

Thomas Arnroth