...men som arrangör blev det praktfiasko

SPORTBLADET

Det var som fan.

Just som jag var beredd att dödförklara basketlandslaget så sprattlade liket till.

I sista stund fungerade plötsligt förbundskaptenen Janne Enjebos teser och de franska silvermedaljörerna från OS i Sydney fick en rallarsving av blåbärsnationen. Med lite tur sitter den på spanjorernas hakspets på fredag också.

Sverige har mött Frankrike två gånger tidigare den senaste månaden. Först blev det stryk med 23 poäng i Luleå, sedan med hela 40 poäng i Tyskland för en dryg vecka sedan. Och så nu, bara fyra dagar innan EM tvålar svenskarna dit en av VM-favoriterna med 89-84.

Det här gav både spelarna och oss andra den injektion av hopp vi behövde.

Och det är faktiskt möjligt. Svenska basketspelare kan också.

Började dystert

Annars började det så urbota dystert. Vi visste ju redan att vi är en blåbärsnation när det gäller att spela basket, men vi trodde ju att vi var bra att arrangera baskettävlingar. Icke så.

På matchdagen visade det sig att golvet i den tänkta matcharenan Fyrishov i Uppsala har gummigolv. Som om ingen visste det innan? Och matchspel på gummigolv täcker inte de dyra spelarförsäkringarna som de NBA-spelande fransmännen har. Å ena sidan kan man kanske, kanske förstå att misstaget begicks. Å andra sidan är det som att bjuda in till en viktig träningsmatch inför fotbolls EM - på grusplan.

Därför var det med tunga steg jag tog mig till den nya arenan, Fryshuset i Stockholm, för att se den en timma försenade matchen. Nu skulle det sista hoppet manglas ur våra sargade och bittra svenska basketsjälar. Vi skulle få en sista holmgång innan EM.

Sverige spelade visserligen jämnt med fransmännen i första halvlek. Det var ju kul, men det gjorde faktiskt svenskarna även när de fick stryk med 40 poäng.

Publiken jublade åt några svenska dunkar, men applåderade mer åt de franska NBA-stjärnorna.

Men när Fredrik Jönzén, Oluoma Nnamaka, Paul Burke, Håkan Larsson och de andra fortsatte att inte bara spela jämnt utan spela bättre än fransmännen i andra halvlek vaknade hela arenan till liv. Den kokade till slut.

Efteråt var spelarna så glada och lättade.

- Det var så skönt att ha äntligen publikstöd, sa Fredrik Jönzén.

- Ja, hoppas det kommer många svenska fans till EM-matcherna också, sa Oluoma Nnamaka.

- Fast man får ju förstå om publiken jublar mer åt NBA-spelarna. De är ju väldigt duktiga.

Ja, så gulliga är de svenska tvåmetersbestarna efteråt. Under matchen är det en annan sak. I går blev det nästan slagsmål mellan fransmannen Alain Digbeu och Nnamaka efter att de båda pucklat på varandra med några feta armbågar.

Hela sommaren har varit full av förluster för svenskarna. Det här var den första meriterande vinsten.

Tyvärr betyder den inte att Sverige kommer att vinna en enda match i EM. Men däremot betyder den att svenskarna kan vinna.

Thomas Arnroth ([email protected])