Ett löjligt spanskt gnäll - ett gott svenskt omen inför premiären

SPORTBLADET

Spanjorerna klagar på golvet i EM-arenan.

Det kunde inte börjat bättre. Det verkar nämligen vara det perfekta segerkonceptet för Sverige.

Senast ett världslag klagade på golvet vann ju vi en skrällseger.

I dag bestämde jag mig för att börja tro på omen och järtecken. Stenhårt.

Det här är det omen jag tror på: Om ett riktigt bra basketlandslag kommer till Sverige och gnäller på golvet i matcharenan, då vinner Sverige och Fredrik Jönzén gör minst en dunk under matchen.

Det hände i måndags. Fransmännen klagade på golvet i en hall och fick sedan överraskande stryk av ett storspelande Sverige. Och nu händer det alltså igen.

Svårare än så var det inte att byta inställning till Sveriges första match i EM på fredag kväll. Innan jag såg järtecknet i skyn gällde vanliga naturlagar:

Logiken är ersatt

Spanien är ett av världens fem-sex bästa landslag i basket, Sverige ligger väl någonstans runt nummer 100, och därför kommer Spanien att vinna. Frågan var bara med hur mycket.

Men nu har den logiken ersatts av en annan, högre stående sådan. Det är därför omen finns.

Och basketlandslaget som trodde att det handlade om fysisk träning och mental inställning! Och så handlade det bara om att erbjuda motståndarna fel sorts golv.

Spanjorernas klagomål på Scaniarinkens golv är i ärlighetens namn löjligt. Jag har varit i matcharenor som används av NBA-lag där det har varit kallare. MCI Center i Washington till exempel, den delar basketlaget Wizards med NHL-laget

Capitols. Iskallt, jag lovar.

Lysande arrangemang

Man kanske kan förstå spanjorerna bättre om man betänker att det varit uppåt 40 grader varmt där medan vi gått och frusit de senaste veckorna. Det är inte många dagar sedan spanjorerna spelade träningsmatch hemma i Spanien i just sådan värme, i en hall utan luftkonditionering, berättade en grekisk tv-journalist för mig och lade till:

- Det är något att gnälla över, inte det här.

Nej, om det är något de flesta verkar överens om innan första skottet ens skjutits så är det att detta EM kommer att vara välarrangerat.

Tyska förbundskaptenen Henrik Dettman är redan lyrisk:

- Det svenska sättet att lyssna på andra och samarbeta är lysande. Det här kommer att bli det bästa EM:et vi spelat om man bara ser till arrangemanget.

Nå, det återstår att se.

Däremot är matchen på fredag redan avgjord. Nu väntar jag bara på att ryssarna ska klaga på golvet också. Sedan är det klart.

Thomas Arnroth