”EM-hallen är som en igloo”

Sveriges motståndare klagar på Scaniarinken: Hårt golv och jäkligt kallt

SPORTBLADET

Vi spelar basket i en igloo!

Efter att ha tränat en dag i Scaniarinken inför basket EM var det spanska landslagets dom stenhård: Det är för kallt.

– Det enda som fattas är en hockeyklubba, säger en spelare.

Foto: HANNA TELEMAN
Pau Gasol och hans spanska lagkamrater var inte särskilt förtjusta efter träningspasset i Scaniarinken i går. ”För kallt och för hårt golv”, var omdömena. I morgon klockan 21 möts Spanien och Sverige i EM-premiären.

I morgon åker baskettermometern i topp när EM drar igång. Det kan behövas, för enligt spanjorerna är temperaturen alldeles för låg just nu – i matcharenan Scaniarinken.

Under första dagens träningar var det flera spelare som satte på sig mössor och flera lager kläder när de skulle värma upp inför träningen och stretcha efteråt.

– Det är jäkligt kallt helt enkelt. Grabbarna skämtar om att det är dags att stänga av luftkonditioneringen, säger spanska landslagets matchvärd Jonas Rodriguez.

”Spår av halsont”

I Spaniens största sporttidning, Marca, skriver journalisten José Luis Martinez att Sverige bjuder på ”basket on the rocks”. Visserligen hade alla väntat sig att det skulle vara kallare i Sverige än i Spanien, men enligt Martinez är Scaniarinken ”en autentisk iglo” och ”den intensiva kylan lämnade spår av halsont” hos tre spanska spelare.

När Sportbladet når det spanska landslaget i bussen på väg till träningen vill ingen uttala sig.

– Men de hälsar att kylan inte är värre än att de kan spela, det är inga större problem än så, säger Jonas Rodriquez.

Enligt Martinez klagade också många spelare på att golvet i Scaniarinken är för hårt.

– Och det är ett allvarligare problem, för det kan leda till skador, säger han till Sportbladet.

Klagomålen kommer bara två dagar efter en grov arrangörsmiss av Sverige. I måndags skulle Sverige möta Frankrike i en sista träningslandskamp innan EM.

Matchen skulle spelas i Fyrishov i Uppsala, men i sista stund måste matchen flyttas på grund av golvet. De franska NBA-spelarnas försäkringar täckte helt enkelt inte spel på gummigolv.

Matchen flyttades till Fryshuset i Stockholm.

Arenan håller måttet

Men den grova arrangörsmissen ansvarade Svenska basketförbundet för, inte EM-organisationen som ansvarar för Scaniarinken.

– Temperaturen i Scaniarinken ligger väl innanför de värden som är tillåtna av Fiba. Matcharenan har kontrollerats och godkänts av Fiba, så vi är säkra på att Scaniarinken håller måttet som EM-arena. Spanjorerna har en åsikt om saken, men det är just bara en åsikt, säger tävlingsansvarige Jan Holmin.

I den svenska truppen är det ingen som har reagerat på kylan.

– Visst är det lite kallt, men då är det betydligt kallare i många italienska baskethallar under vintern. Jag kan förstå att de tycker det är kallt, men det är inga problem att spela där. Och att golvet skulle vara hårt håller jag inte med om, säger Fredrik Jönzén i det svenska landslaget.

EM i fyra ishallar och en sporthall

Sportbladet tippar – de lagen går vidare till slutspelet

Alla gruppspelsmatcher spelas under helgen – finalen 14/9

Längre ned på sidan: Fakta om EM-hallarna samt Sportbladets tips.

Thomas Arnroth