Mission Impossible

En nytänd Fredrik Jönzén ska chocka Spanien i kväll: Jag har vad som krävs

SPORTBLADET

I kväll drar basket EM igång. Och åtminstone en svensk spelare är beredd på strålkastarljuset.

- Jag har vad som krävs för att vara ledaren på planen och nu har jag fått tillbaka självförtroendet. Jag hoppas att jag ska ta ett stort steg framåt i kväll, säger Fredrik Jönzén.

Foto: Sven-olof Englund
EM-laget dan före dan. I kväll är det upp till bevis när Sverige tar sig an Spanien i EM-premiären i Scaniarinken i Södertälje.

Han skulle bli den första svensken i NBA. För ett par år sedan reste talangscouterna i skytteltrafik till Oklahoma State University där en svensk center utvecklats dramatiskt under några år.

Men under sista året på college hände något med Fredrik Jönzén, utvecklingen stannade och talangscouterna slutade komma. Nu har han avverkat sin första proffssäsong i italienska ligan, ett år som gett bra inkomst men som varit tungt spelmässigt.

- Min enda uppgift har varit att plocka bort motståndarnas center som alltid var mycket längre och större än jag. I anfallet var jag det sista valet, säger han.

Även om alla varit nöjda med Jönzéns insats, har proffsåret satt sig i skallen. I landslaget har han spelat som i Italien, trots att han får större utrymme.

Men under den senaste månaden har det börjat lossna för svensken. Och i måndags exploderade det.

"Skön känsla i laget"

26 poäng och tre matchdunkar i segerskrällen mot Frankrike är statistik som gett eko i basketvärlden.

- Det har stämt för mig tidigare, men då har vi alltid spelat utomlands. Nu fungerade det på hemmaplan, det var jäkligt skönt, säger han.

Men tro inte att det bara var en engångshändelse.

- Nej, jag vet att jag har det spelet i mig. Sverige behöver en basketstjärna, det behövs för att väcka intresset för sporten. Jag vill gärna vara den ledaren, jag har det som krävs, det vet jag.

I kväll lär det spelet behövas från Fredrik Jönzén. Motståndaren Spanien blev femma i VM förra året och spelar alltid bra i stora turneringar. Lagets stora stjärna är Pau Gasol som blev årets rookie i NBA förra säsongen.

- Det är en tuff utmaning. Jag tror att vårt försvar kommer att fungera, det brukar det göra. Vi har en skön känsla i laget och alla kämpar för varandra.

- Det viktiga är vårt anfall går bra, att våra skott sitter. Det hjälper ju inte om vi håller spanjorerna på 70 poäng om vi inte gör mer poäng själva.

Behövs en stjärna

Även om basket är en lagsport, så krävs det stjärnor för att ett lag ska lyckas. Spelare som kliver fram och törs ta skott, som törs utmana även stora NBA-stjärnor.

- Minst en spelare i vårt lag måste göra över 20 poäng för att vi ska vinna. Jag tänker försöka ta det ansvaret.

- Jag ska bara gå ut och spela så avslappnat som möjligt, precis som i måndags.

Något som kan bli en obehaglig överraskning för Spanien.

Thomas Arnroth