Sportbladets basketskola

Guide till de vanligaste situationerna

SPORTBLADET

Screen

En anfallsspelare ställer sig i vägen för en försvarare. Medspelaren använder en screen för att bli fri. Oftast slutar spelet med att den som sätter en screen också blir fri. Ett sådant spel kallas för ”pick and roll”.

Utblockering

Vem som tar en retur avgörs ofta innan bollen träffar ringen. Spelarna kämpar om bästa returpositionen och för försvararen gäller det att blockera ut anfallaren genom att placera sig mellan anfallaren och korgen. Ett av basketens mest fysiska moment.

Försvarsposition

Man spelar försvar med lätt böjda knän och på tåspetsarna. Man tvingar anfallaren att gå åt ett visst håll, nämligen det håll där lagkamrater kan hjälpa till om man blir passerad. Med ena armen håller man kontakt med anfallaren, med den andra försöker man störa eller ta dribblingen.

Low post

Centern och ibland forwarden spelar nära korgen och måste då ha ryggen mot korgen för att kunna ta emot passningar. Positionen kallas low post och det krävs mycket skicklighet för att kunna spela med ryggen mot korgen.

Straffkast

Den som sätter straffarna vinner jämna matcher. Straffkast handlar om att skjuta på samma sätt hela tiden. Ofta har spelarna egna skrockfulla rutiner som genomförs minutiöst.

Dunk

Dunken är det säkraste skottet, men mycket svårt att göra i en match. En dunk är också en symbolhandling som tänder det egna laget och förnedrar motståndarna. Motsvarande händelse i förvaret är ett blockat skott.

...och här är regelguiden som förklarar de vanligaste basket-termerna

Sportbladet ([email protected])