Spanien vs blåbären 99–52

”Det här var det värsta som kunde hända oss”

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Det skulle bli svensk baskets chans att visa upp sig.

Det blev total förnedring. Stryk med 47 poäng mot Spanien är en av de största förlusterna för landslaget någonsin.

- När vi spelar dåligt, så kan vi vara så otroligt dåliga. Synd att det skulle hända just i kväll, säger Lesli Myrthil.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
tvärstopp Christian Maråker var bäst i det svenska laget - men inte heller han kunde rubba de spanska stjärnorna.

Sveriges första EM-match på hemmaplan började bra. En dunk från John Petersson efter en minut tände Scaniarinkens publik.

Sedan var det totalt slut på det roliga.

Spanien höjde tempot och förvandlade svenskarna till ett gäng skolbasket killar som inte lyckades med någonting. Svenskarna fick foulproblem, missade skotten och spelsystemet ramlade samman som ett korthus.

- Jag vet inte vad som hände, vi blev så stirriga. Vi slutade spela som ett lag, alla spelade för sig själva. Det här var riktigt tungt, säger Olouma Nnamaka.

99-52 slutade matchen.

- Jag skäms inte, och det gör inte spelarna heller. Det var synd att det hände i kväll bara, säger förbundskaptenen Janne Enjebo.

Lagkaptenen Håkan Larsson håller med.

- Jag vet att det är så här. När vi spelar dåligt och ett lag som Spanien spelar bra, så är de så här mycket bättre än vi.

"Kan inte förlora med mer"

- Fast jag erkänner att det här var det värsta som kunde hända, på en skala från ett till tio där tio är sämsta möjliga så var det här en solklar tia. Vi kan helt enkelt inte förlora med mer poäng än så här.

Förutsättningarna kunde annars inte ha varit bättre. En nästan fullsatt Scanierink och högljudd hemmapublik, direktsänd tv och en unik chans för anonyma svenska basketspelare att visa upp sig för hundratals miljoner tv-tittare världen över.

Men icke.

Spanien visade sig snabbt vara större, snabbare, bättre och säkrare än svenskarna i allt. Första perioden lyckades ändå svenskarna hänga med skapligt och det stod bara 14-19 efter tio minuter. Sedan tog Spanien över matchen.

"Vi är orutinerade"

I Sverige var det bara Jonas Larsson och Christian Maråker som spelade bra.

- Det känns inte så just nu, det känns inte kul alls. Men vi är orutinerade, det är bara jag och Jocke Blom som spelat i EM eller ens en riktig EM-kvalmatch tidigare. Det här betyder inte att vi är uträknade, vi kan vinna över de här lagen när vi spelar bra och de dåligt, säger Jonas Larsson.

För spanjorerna handlade matchen mot Sverige inte bara om avancemang i EM, utan också om kampen om de tre platserna till OS i Aten som står på spel.

- Jag tror Sverige får det svårt, det här är den svåraste gruppen. Sverige får nog inritka sig på att försöka spela bra basket inför publiken, säger Spaniens coach Moncho Lopez.

Nu gäller det för Sverige att samla sig till kvällens match mot Serbien-Montenegro. Efter Rysslands överraskande vinst i går, är det en måstematch för svenskarna. Men att besegra världsmästarna, är det ens möjligt?

- Med en dåres envishet tror vi det, säger förbundskaptenen Janne Enjebo.

Han och hans landslagsspelare är rätt ensamma om det just nu.

Så stor var förlusten

Plusligan

Längre ned på sidan – Plusligan samt mer fakta om det svenska fiaskot.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM