Revanschen

Sverige skakade världsmästarna: Det handlade om heder

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
LYFTE SIG Svenskarna tackar publiken för stödet efter en mycket bra insats mot världsmästarna.
SPORTBLADET

I fredags var de uträknade och hånade.

I går krävde de tillbaka respekten.

De svenska basketherrarna vann visserligen inte över Serbien-Montenegro, men pressade världsmästarna hårt och förlorade med hedersamma 68-78.

- Det handlade om vår heder, säger Sveriges center Jocke Blom.

Det blev en förlust i basket-EM mot Serbien-Montenegro, men sällan har väl ett svenskt landslag varit så nöjda med en förlust.

Efter att ha blivit sågade i media efter den katastrofala förnedringen mot Spanien i fredags, gjorde svenskarna det omöjliga. De reste sig och spelade som ett helt nytt lag i den på pappret svåraste gruppspelsmatchen mot Serbien-Montenegro.

Svenskarna dominerade stundtals under korgarna.

- Det märktes att vi gjorde dom rädda. Att förlora mot oss vore det värsta som kunde hända dom, de skulle nog inte kunnat åka hem i så fall, säger lagkaptenen Jonas Larsson.

"Vi spelade bra"

Det här var faktiskt en match som Sverige kunde ha vunnit, men det rätta flytet i skotten fanns helt enkelt inte. Sverige satte bara 34 procent av sina skott, mot motståndarnas 42 procent.

- Vi spelade bra och matchade dom på alla punkter, men hade för dålig skott procent. Om vi bara kan skjuta lite bättre så kan vi slå Ryssland, det är jag säker på, säger Jocke Blom.

Efter den förnedrande förlusten i fredags 47 poäng mot Spanien skrev Sportbladets Lasse Anrell att landslaget skämde ut svensk basket och borde skickas hem.

- Vi spelare har inte fått läsa tidningar eller se på tv, men det behövde vi inte för att veta vad det stod. Vi blev sågade, det kan man förstå. Men jag tror att det tände oss också, att vi ville visa både publiken och oss själva att vi faktiskt kan mycket bättre, säger Oluoma Nnamaka, som var en av de bästa Sverige.

"De kan ännu bättre"

Förbundskaptenen Janne Enjebo håller inte med Anrell.

- Jag tycker inte vi ska skicka hem landslaget, säger han.

- Vi håller på och bygger upp ett lag för framtiden.

I går var vi övertända och gjorde en dålig match, men

i dag var mycket bättre. Man måste ge de här grabbarna en chans, de kan bättre än de visade i dag också.

Det var inte bara på planen som svenskarna bjöd emot, även på läktarna klev den svenska klacken fram. I en läktarmatch som till en början totalt dominerades av Serbien-Montenegros fans, tog de svenska hejaramsorna över helt efter första perioden.

- Det var så grymt skönt, det var första gången vi haft det stödet. Det lyfter hela laget när folket hejar på oss och buar på de andra. Vi är inte vana vid det, det var underbart, säger Fredrik Jönzén.

I kväll väntar den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland.

Så ska Sverige ta sig vidare i EM

Plusligan

Längre ned på sidan – Plusligan samt fakta om hur Sverige tar sig vidare i EM.

Thomas Arnroth