Respekt för spelarna som vågade livet i självmordsuppdraget

SPORTBLADET

Så här är det: Vi är den fula kusinen från landet. Festen var hemma hos oss, så vi fick vara med. Nu har vi sett hur tjusiga de andra är och försökt dansa med det bästa vi kunnat. Det gick sisådär. De andra tröttnade och slängde ut oss.

Men den enda intressanta frågan är: Vad ska vi göra nu?

Hur sjukt det här än låter för den som hade oturen att se Sveriges match mot Spanien på tv i fredags, så gjorde Sverige en riktigt bra EM-insatts. Bra efter våra förutsättningar.

I de flesta länder som är med i EM är basket nationens andra sport efter fotboll. Där spelar alla långa människor med lite bollkänsla basket. Hos oss spelar dom innebandy, handboll, bandy eller ishockey i stället.

Vilken sport är basket i Sverige? Tionde? Och det på en liten usel befolkningssiffra på drygt nio miljoner. Dessutom är det akut brist på bra ungdomstränare runt om i landet. Det är klart att sporten inte växer då, det är klart att massor av talanger aldrig ens får chansen att spela basket - de skräms av gympalärare som förvandlar basket till töntsporten nummer ett genom sina "man får inte röra varandra i basket, då är det foul".

Enjebo bör INTE avgå

Att det är en fet lögn vet alla som kollat på EM. Man får både röra och smälla på varandra tämligen ordentligt.

Basketförbundet ser EM som ett avstamp på något nytt i svensk basket. Det stämmer kanske, om man tittar på landslaget. Att bara förlora med 20 poäng mot ett Ryssland som ger allt är stort. Det är som om spanska hockeylandslaget skulle spela jämnt mot Sverige.

Jag tycker inte att förbundskaptenen Janne Enjebo har misslyckats eller att han ska avgå. Han är värd respekt för att han vågat gå hela vägen med en klar filosofi. Men den där helyllestilen där alla ska passa in i det sociala mönstret funkar inte. Jag tycker man kan ifrågasätta flera uttagningar i laget - inte minst att Mattias Sahlström och William Copeland inte fick vara med, likaså är jag tveksam till Paul Burke på posten som svenskamerikan.

Visst kan kanske det här laget kvala in till EM 2007, men på lång sikt finns det bara ett enda sätt att nå framgång: Se till att det finns bra baskettränare ute i landet. Det är så vårt friidrottsunder skapats. Fungerar det i friidrott så fungerar det i basket.

Men för spelarna som vågade livet och satsade sin heder på detta självmordsuppdrag hyser jag faktiskt respekt. De skämde ut sig i fredags, men gottgjorde det med råge i lördags och i går. Respekt.

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM