EM-festen över för svenskarna

”Det känns tomt”

Foto: Andreas Bardell
Långt upp till toppen Christian Maråker sitter och deppar efter tredje raka förlusten i EM. Ryssland vann med 21 poäng.
SPORTBLADET

Nu är EM-äventyret slut för Sverige.

I går blev det en tredje förlust i gruppspelet och därmed åkte Sverige ut ur slutspelet.

Bland spelarna var besvikelsen stor, men förbundskaptenen Janne Enjebo var nöjd.

– Jag förstår om det är svårt för folk att fatta vilket jättekliv framåt vi tagit de senaste åren. Det här var bara ett avstamp för oss, vi bygger med målet OS 2008, säger han.

Sverige avslutade EM-spelet med en gedigen insats mot Ryssland. I en halv match hade Sverige initiativet, men i andra halvlek tog kraften slut och Ryssland vann med 92–71.

– Just nu känns det bara tomt. Man orkar inte tänka framåt alls, säger Olouma Nnamaka, en av de unga spelare som landslaget bygger på.

Bra om några år

För det är om byggande allting handlar. Att Sverige fick arrangera EM berodde på framgångsrik lobbying i Fiba av några prominenta svenska basketadministratörer. Utan värdskapet skulle Sverige aldrig fått vara med i slutspelet, för laget är rankat lägre än nummer 30 i Europa och skulle inte klarat ett kval.

– Det här är bara en början på något. Det är ett ungt lag vi har. Vi har investerat flera år av hård träning, bra träningsmatcher och nu ett EM-slutspel. Det här laget ska vara bra om några år, säger förbundskaptenen Janne Enjebo.

Målen är högt satta. Inom den närmaste femårsperioden ska det svenska landslaget bli så starkt att det inte bara kvalar in till EM och OS, det ska dessutom ta sig till kvartsfinal.

– Det är ett moment 22. Vi behöver ett bra landslag för att sporten ska växa, men det är svårt att bygga ett bra landslag om sporten inte växer. Det här är den enda vägen vi kan gå och jag tror det kommer att fungera.

EM-slutspelet började med en riktig kalldusch när Spanien körde över ett blekt Sverige med en 47-poängsseger.

– Den som bara ser den matchen och dömer oss kanske tror att vi är så dåliga, men den som sett matcherna mot Serbien-Montenegro och Ryssland har sett något annat. Medan vi bygger landslaget kommer vi att göra bottenmatcher, säger Janne Enjebo.

Det var bara synd att en sådan kom just i EM-premiären.

– Det är typiskt, men jag hoppas folk fattar vilket jäkla kvantumhopp vi tagit. Jag som vet hur dåliga vi var för tre år sedan har inga problem med att vara hoppfull för framtiden, säger forwarden Lesli Myrthil.

Thomas Arnroth ([email protected])