Sportbladet granskar

EM-finalen Spanien-Litauen

SPORTBLADET

Spanien 25

Form

Har lyckats pricka formtoppen perfekt. Inga skador på viktiga spelare, väl samanspelat lag med perfekt mix mellan äldre rutinerade och yngre spelare.

Anfall

När Pau Gasol är inne kretsar det mesta kring honom. Det handlar om att få in bollen till Gasol, som sedan driver mor korgen och skjuter eller dunkar själv eller passar ut till långskott. Ingen har lyckats hitta ett motmedel än.

Försvar

Släpper in minst poäng i hela EM, bara 65 poäng för motståndarna i snitt. Ett väl samspelt lag som för det mesta spelar ett hårt man mot man försvar. Ett av EM:s bästa lag när det gäller returtagning. Även försvaret litar mycket på stora Gasol i mitten.

Stjärnstatus

Har finalens enda riktigt stora stjärna i 214 cm långa Pau Gasol. För två år sedan var han årets rookie i NBA, nu står han för flest dunkar i EM-slutspelet. Det lyser om honom.

Underhållning

Gasol står för underhållningen, resten av laget är ett mycket bra, men rätt tråkigt lagmaskineri. Guarden Juan-Carlos Navarro kan briljera, men gör det för sällan.

Publikstöd

Sisådär. Ett par hundra spanjorer som klappar med ballonger ger ingen tinnitus direkt.

Historik

Har alltid en av Europas bästa ligor. Basket är andrasporten i Spanien. Femma i VM förra året, trea i EM 2001, tvåa 1999. Saknar en riktigt stor seger i ett mästerskap.

Litauen 28

Form

När allt stämmer för ett litauiskt landslag är de svårstoppade. Nu har laget till mångas överraskning lyckats perfekt med att hitta formtoppen lagom till EM. Mycket bra lagbygge där alla hjälps åt hela tiden.

Anfall

Gör mest poäng i EM och spelar det snabbaste och mest varierade anfallsspelet. Alla spelare kan göra allt och det är svårt för moståndarna att få grepp om litauerna.

Försvar

Växlar mellan man mot man och zonförsvar. Bra, men är inte något av EM:s bästa defensiva lag. Kommer att ha problem med att plocka ner Pau Gasol i Spanien.

Stjärnstatus

Inga NBA-stjärnor, men massor av väletablerade spelare på europeisk toppnivå. Litauen är framför allt ett bra lag.

Underhållning

Guarden Sarunas Jasikevicius är EM:s kanske roligaste spelare att se på. Det är Magic Johnson-klass på hans omöjliga passningar. Litauen spelar också den snabbaste basketen i EM. Atletiska monsterdunkar saknas helt.

Publikstöd

EM:s största, bästa och trevligaste fans. Motsvarigheten till danska fotbollslandslagets rooligans. Ta med öronproppar om du ska sitta i närheten.

Historik

Landet som säger sig vara det första efter USA som började spela basket. Här är basket nationens stolthet, bara kyrkan lockar fler besökare än ligamatcherna. Höll på att slå ut USA i OS i Sydney. Går alltid långt i EM, men har inte vunnit sedan 1939.

Sammanställning: Thomas Arnroth