Litauens stora triumf

I dag kommer guldhjältarna hem som gudar

SPORTBLADET

I Litauen är basket religion och nu har den fått sina gudar.

Litauen vann sitt första EM sedan 1939 genom en skrällseger över favoriterna

Spanien med 93–84.

– Det är det skönaste jag upplevt, säger forwarden Darius Songilas.

Frågan är om inte Litauen fått en ny helgdag nu. Minst hälften av nationens befolkning beräknas ha följt EM-finalen i direktsänd tv. Och när litauerna landar i Vilnius idag kommer hundratusentals människor ta emot laget som hjältar.

– Vi spelade som det bästa laget idag. Det var inte Spanien som var dåliga, det var vi som gjorde dom dåliga, sa forwarden Darius Songilas till TT efter matchen.

Spanien var favorit

De flesta trodde på en jämn final och hade Spanien som favoriter. Frågan var hur Litauen skulle få stopp på Spaniens NBA-stjärna Pau Gasol. I en halvlek var det jämnt, men sedan tog det lagspelande Litauen över totalt. Pau Gasol fick inget utrymme alls, medan litauernas öste i poäng med sitt snabba och rörliga spel.

Guarden Sarunas Jasikevicius styrde sitt lag säkert som vanligt, men det som gjorde Litauen så bra var just lagspelet där sex man gjorde över nio poäng. I

Spanien kretsade allt kring Gasol, som till slut gjorde 36 poäng, och guarden Juan-Carlos Navarro, som gjorde 18.

– Vi är inte överraskade av framgångarna. Vi visste att vi var bra, men kanske inte riktigt hur bra, säger Sarunas Jasikevicius, som också utsågs till EM:s mest värdefulla spelare.

Brons till Italien

Bronset vanns av Italien, som var nästan lika glada som litauerna. Italien tog därmed den sista platsen till OS i Aten nästa år. Litauen och Spanien tog de andra två.

Thomas Arnroth