EM var en stor fest

-men bara för oss nördar...

SPORTBLADET

Jag har just sett Litauen spela en nästan fullkomlig lagbasket. Det var bland det bästa och roligaste jag någonsin sett.

Men på den korta vägen med tunnelbanan från Globen hem inser jag att allt nog bara varit på låtsas. Hur tokbra det än var, så har EM i basket bara varit en pseudohändelse i sportsverige.

Under EM-slutspelet i Globen träffade man alla som är, vill vara eller har varit något i svensk basket. Resten var fans från andra länder, eller svenskar med invandrarbakgrund som var där för heja på sina forna hemländer.

Skitkul och jäkligt frustrerande.

För alla vi svenskar som var där var ju redan basketfrälsta. Nördarna var där, men knappast någon svensk folkfest alltså.

De flesta hade väl stängt av tv:n redan efter att Spanien utklassade Sverige i premiärmatchen. Men utanför våra egna gränser har EM:et varit gigantiskt med direktsändning till alla EM-länder och många fler. Det har varit 50 spanska journalister, 40 franska och 80 serbiska här. Totalt var det närmare 1 300 journalister på plats. NBA har rapporterat och visat highlights på hemsidan.

Absurt och sektlikt...

För mej har det varit en absurd tillvaro, nästan lite sektlik.

Hela dagarna tillbringar man med folk som tycker att basket är stort och viktigt, men när man väl sitter på tunnelbanan är det som om EM inte ens fanns.

Just det är något som de utländska journalisterna rapporterat om hem. En stor amerikansk tidning skrev att Sverige hade varit perfekt som plats för EM-slutspelet – om det inte vore för att ingen här var intresserad av basket.

Det ligger en hel del i basketlegenden Larry Birds one-liner som han levererade som svar på min fråga på en presskonferens. Frågan gällde vad vi svenskar ska göra för att bli bättre i basket. Hans svar: "Stick to socker!"

Den stora överraskningen i mästerskapet var utan tvivel Italien. Vilka lyckoscener efter slutsignalen i bronsmatchen. Italiens materialare blev så glad att han klättrade upp på centern Giacomo Galandas axlar för att klippa ner nätet (det är baskettradition). Han hade glömt att det faktiskt skulle spelas

final också. Som tur var fick en vaktmästare syn på italienarna och lyckades stoppa dom i sista sekunden.

De stora NBA-stjärnorna lyste precis så klart som vi hade hoppats. Spanska Pau Gasol, ryska Andrei Kirilenko och fransmannen Tony Parker briljerade.

EM:s mest underhållande var litauernas trollguard Sarunas Jasikevicius, med omöjliga passningar i bästa Magic Johnsonstil.

Sarunas är både för gammal och kort för att hamna i NBA nu, men han var bäst ändå. Utsågs rättvis till mest värdefulla spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM