- Jag blir så förbannad att jag får feber

Basket-tränaren Torbjörn Gehrke går i taket över Mifs hockeylöner

1 av 2 | Foto: THOR LINDGREN
PROVOCERAD Torbjörn Gehrke anser att spelarna i Mif helt tappat greppet om verkligheten. "De drar ner alla svenska idrottare i skiten", säger han.
SPORTBLADET

LULEÅ

Storförlust mot Plannja (69-84).

Då sågar Södertäljes basketcoach - hockey-stjärnorna i Mif.

- De drar ner alla svenska idrottare i smutsen, säger Gehrke.

Mif Redhawks har ekonomisk kris. I Sportbladet i går uttalade sig flera av klubbens spelare om den hotade lönesänkningen med 30 procent. Daniel Rydmark har en årsinkomst på över 700 000 kronor. Han var osäker på hur hans framtid i klubben såg ut. Orsak: "Man är ju van vid en viss standard."

Och målvakten Andreas Hadelöv måste sänka sin årsinkomst från cirka 650 000 till 450 000.

- Man får väl söka ett vanligt jobb, sa han till Sportbladet.

Det är uttalanden som får basketprofilen Torbjörn Gehrke att se rött.

- Jag blir så förbannad att jag får feber. De måste visa lite respekt för andra människor och ha någon slags förståelse för vilket samhälle de lever i, säger han.

Inga världsstjärnor

- Om de var världsstjärnor i Real Madrid eller NHL så kan man förstå dom, men nu är de idrottsmän i Sverige. Och här tillhör de en liten grupp idrottare som tjänar så bra på sin sport. Att göra såna uttalanden i tidningen är så korkat att klockorna stannar!

Torbjörn Gehrke är coach för Södertälje Kings, ett av topplagen i basketligan.

I går mötte Södertälje Plannja Basket uppe i Luleå där det blev förlust med 84-69.

Gehrke tycker att Rydmarks och Hadelövs uttalanden är ett hån mot hans spelare.

- Jag har sex killar som inte tjänar en krona och ytterligare tre som tjänar under 10 000 i månaden. Vad sänder de där hockeyspelarna för signaler till mina grabbar?

Spär på fördomar

- Men det handlar om vilket samhälle vi lever i. Hur dags går Hadelövs och Rydmarks grannar upp på morgonen? När kommer de hem efter jobbet och hur mycket pengar får de kvar efter skatt? Även efter att Hadelövs lön har sänkts med 30 procent tillhör han en liten procent av Sveriges befolkning som tjänar så mycket.

- Dessutom spär Mif-spelarna på vanligt folks fördomar om svenska idrottare. Många tror redan att alla idrottare tjänar massor av pengar men bara jobbar två timmar om dagen. Jag unnar Mif-spelarna deras pengar, de är säkert värda dom, men vilka jävla uttalanden!

De enda idrottare som inte dras ner i smutsen är enligt Gehrke damidrottare.

Alla vet ju redan hur lite pengar dom tjänar.

- Jag tycker att Hadelöv borde ringa upp Linda Fagerström som var med och tog VM-silver i damfotboll. Hon fick tacka nej till EM-kvalet för att hon inte hade råd att missa sin lärarutbildning. Han kan väl fråga henne om hon också tycker att det är förjävligt att han bara ska tjäna 450 000?

Så mycket tjänar Södertäljes basketspelare

Thomas Arnroth