Sveriges bästa jänkare

Amerikanerna är ett nödvändigt gott

SPORTBLADET

Det är rea just nu. En amerikan till halva priset.

Det är därför amerikanerna dominerar så stort i basketligan. Klubbarna får mycket mer basketspelare för pengarna.

Och det är bara bra för svensk basket.

Varje år är det samma gnäll. Det är för mycket amerikaner. Amerikaner i topp i så gott som alla statistikligor. So what?

Vore det inte för jänkarna skulle i alla fall inte jag gå och se en ligamatch. Utan dom kan du ta bort 90 procent av dunkarna, de snyggaste passningarna och coolaste skotten. Kvar skulle vi få en sport där de flesta spelarna opererade på golvet, långt under korghöjden. Vi skulle få en gröt- och klumpbasket som knappast skulle vara den sport som lockar störst kvinnlig publik.

Amerikaner är inte ett nödvändigt ont, de är ett nödvändigt gott.

Ta alla stora klubbar i svensk basket, och alla har de blivit etablerade mycket tack vare en eller ett par lyckade amerikanska importer. Alvik (numera 08 Stockholm) hade Glenn Berry och Ivan Duncan. Norrköping (tidigare Hageby) hade Fran O"Hanlon, Jämtland hade Doremus Bennerman, Plannja Eric Elliott, Sundsvall hade Jay Anderson och Uppsala Larry Robinson. För att nu nämna några.

Ingen kan bygga en framgångsrik basketklubb utan rätt spelarimporter. Så var det då, så är det nu.

Halva priset

Nu är det dessutom mer hoppfullt än för bara några år sedan. Priset på importerade amerikaner har halverats. Det gör att klubbarna får mycket bättre spelare för lägre pris. Därför dominerar också amerikanerna. De ska dra med sig svenskarna och klubbarna i en uppåtgående spiral.

Det finns bara två problem:

1: När svenskarna i laget blir servicepersonal som serverar amerikanerna, som tar nästan alla skott. Det är destruktivt för svensk basket.

2: När klubbarna byter amerikaner varje år. Bättre då att bygga upp klubben kring en bra värvning, behåll spelaren flera säsonger. Gräset är sällan grönare på andra sidan Atlanten.

Det var så klubbarna byggde förr. Det låter kanske bakåtsträvande, men hittills har ingen klubb kommit upp med ett bättre koncept. Varför då? I bristen på riktigt, riktigt bra svenskar borde klubbarna förvandla amerikanerna till åtminstone nästan-svenskar. Det skulle vi alla vara så nöjda med så.

BASKETLIGANS TIO BÄSTA AMERIKANER

Thomas Arnroth ([email protected])