Ligan är rekordjämn - men bra? Tyvärr inte...

SPORTBLADET

Med förkrossade 106-53 besegrade regerande mästarna Solna bottenlaget Malbas i basketligan. Det är långt mellan toppen och botten i ligan, men samtidigt är det jämnare än någonsin i toppen.

Det är bra för basketligan, men knappast ett styrkebesked om hur svensk basket mår.

Det kan inte bli mycket ojämnare än så här. Solna Vikings, som inte ens är bra just nu, hade total lekstuga med Malbas. Hur samma Malbas för någon månad sedan kunde slå Plannja är ett mysterium.

Men så är basketligan i år. Upp och ned.

Bortser man från Helsingborg och Malbas i botten, så är det jämnt så det förslår. Norrköping är det enda laget som presterat bra basket hela tiden, och leder rättvist på 20 poäng, fyra poäng före tvåan. Eller tvåorna.

"Allt" hänger på amerikanerna...

Just nu ligger nämligen de följande sex lagen på samma poäng. Plannja, Solna, Sallén, Södertälje, Akropol och Ockelbo är just nu lika bra. Vem hade trott det före säsongen?

Vad är det som har hänt? Håller hela basketkartan på att ritas om?

De positiva entusiasterna säger att basketen har blivit bredare och bättre än någonsin. Jag säger bara en sak: Skitsnack!

Det som hänt är enklare än så, tyvärr. Akropol och Ockelbo har gjort en Jämtland, det vill säga värvat två jäkligt bra amerikaner som bär lagen på sina axlar. Amerikanerna har de omgett med vältränade och bra rollspelare. Den trista sanningen är att det räcker väldigt långt.

Samtidigt har Plannja, Solna, Jämtland, Sundsvall och 08 Stockholm lyckats betydligt sämre med sina amerikaner.

Det tristaste av allt i är att nivån på de svenska spelarna är så dålig. Det är bara Plannja och Solna som kan ställa fem riktigt bra svenskar på planen, resten av klubbarna har i bästa fall två, max tre. Flera klubbar har inte en enda.

Det är därför de amerikanska importerna är så viktiga.

Tvåan till sjuan har samma poäng

Thomas Arnroth