78 000 åskådare - på basket

Världsrekord från 1951 raderades i natt: Det är upplevelsen som räknas

SPORTBLADET

78 129 fanatiska fans på läktaren. I natt slogs världsrekord i basketpublik i USA. Men det var inte NBA som lockade folkmassorna utan en skolbasketmatch.

- Det är så coolt att vara här och känna energin. Jag kommer aldrig att få vara med om något liknande, säger studenten Mike Mackalus till nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
PUBLIKFEST Intresset för collegebasket är enormt i USA. Över 78 000 åskådare såg University of Kentucky besegra Michigan State med 79-74. Och då är det ändå tre månader kvar till finalspelet.

Det var på amerikanska fotbollslaget Detroit Lions hemmaplan som rekordet från 1951 slogs.

Då spelade Harlem Globetrotters inför 75 000 åskådare på Berlins olympiastadion.

Nu var det collegelaget Michigan State som bytte sporthallen mot fotbollsplanen. Basketplanen hade byggts upp på en särskild ställning en meter över backen.

Och publiken kom flera timmar före matchen, däribland Lauren Cassidy.

- Jag var här 11.45 (över fyra timmar innan uppkast) för att få den bästa platsen. Och vi slår världsrekord, det är härligt, sa Cassidy som studerar andra året på Michiganuniversitetet.

Carry Conklin var inte lika tidig och såg knappt någonting.

- Men det är okey. Det är upplevelsen som räknas i dag. Och vi kan ju alltid titta på storbildsskärmen, säger han till AP.

Det är ingen tillfällighet att det är just en collegematch som drar rekordpublik. Under den korta säsongen är idrotts-USA fokuserat på skolidrotten. Basket och amerikansk fotboll är de stora magneterna.

Alla vill bli proffs

- Det finns inga pengar för spelarna att tjäna än. Men alla siktar på att bli proffs och ger hundra procent i alla lägen. Det är därför det blir sån jäkla intensitet, säger Per Stümer.

Han är en av Sveriges mesta landslagsmän i basket och har vunnit två SM-guld. Ändå är hans två år på college i USA en höjdpunkt i karriären.

Mellan 1988 och 1990 spelade Stümer för den lilla skolan Loyola i Los Angeles. Just de åren blev lagets bästa någonsin. Båda åren gick laget till slutspel.

- Vi spelade alltid för fulla hallar. Det är alltid packat och stämningen är otroligt intensiv. Alla är patriotiska och håller på sina skolor.

Stümer hann också med att spela på amerikansk fotbollsplan. Men då bara inför halvfulla läktare, det vill säga 40 000.

- Det var väldigt speciellt. Man kunde knappt höra bollen studsa, ljudet försvann i den enorma anläggningen.

Miljoner till skolor

De stora skolorna tjänar hundratals miljoner på tv-kontrakt. Coacherna har löner på tiotals miljoner om året och tjänar dessutom pengar på skokontrakt.

Men spelarna får inte ta emot någon form av betalning. De får inte ens ha kontakt med en agent. Den enda form av betalning som är tillåten är stipendier från skolan. Spelare kan bli avstängda för att ta emot tröjor eller småsummor.

Det här gör att skolbasketen är den enda basket i USA som upplevs som genuin. Här är det inte pengarna som avgör.

- I NBA och stora proffsklubbar handlar det lika mycket om att visa upp sig för publiken som att vinna och spela för laget. I collegebasketen är laget det viktigaste. Det finns en oerhörd klubbkänsla och massor av traditioner på skolorna som alla kämpar för, säger Stümer.

Höjdpunkten i skolbasketen inträffar i mars. Då gör de 64 bästa collegelagen upp i en utslagsturnering om mästartiteln. Det är en helt galen tid och den kallas därför också "march madness".

I år har galenskaperna börjat lite tidigare i Detroit.

250 lag spelar collegebasket

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM