18 år - redan störst

LeBron James är på väg att slå alla rekord i NBA

SPORTBLADET

Glöm Michael Jordan. Släng idolkorten på Allen Iverson, Kobe Bryant och Vince Carter i papperskorgen.

18-åriga LeBron James är precis så bra som alla sagt.

Basketens nya superhjälte är här.

Foto: PRESSENS BILD
FLYGER HÖGST LeBron James är inte bara stark under korgarna. Han är även ett spelgeni och styr sitt Cleveland på ett fenomenalt sätt. Och det trots sin ungdom.

Efter att Michael Jordan gjort 63 poäng i en slutspelsmatch 1986 fällde Larry Bird den klassiska kommentaren: "Det var Gud förklädd till Michael Jordan."

Jag har äntligen fått se 18-årige LeBron James, Jordans arvtagare. Det var inte Gud, men i vart fall Michael Jordan förklädd till LeBron.

Grabben är fenomenal. Han har inte lyckats vända det eviga loosergänget Cleveland Cavaliers, men det tog flera år för Jordan att göra Chicago till en segermaskin också.

Men som han spelar.

Han är 203 cm lång och väger 109 kg. I Sverige är det stort nog för att spela center, men LeBron är pointguard. Alltså killen som dribblar upp bollen, styr spelet och passar till lagkamraterna som har bäst läge.

Eller skjuter själv om inget annat funkar.

Struntade i college

18-åringen hoppade över college och gick direkt till NBA i somras. Han har redan tagit över ledarskapet i proffs-laget och det är bara tre spelare i hela NBA som har mer speltid. Han spelar över 40 minuter av matchernas totalt 48. Han statistik per match är fenomenal: 6 returer, 6, 2 målgivande passningar och 19,2 poäng. I helgen som gick ledde han laget till seger över Chicago Bulls.

Jordan satt på läktaren och fick se Lill-Jordan göra 32 poäng, ta 6 returer, slå 10 målgivande passningar, sno 2 bollar för motståndarna och blocka 2 skott.

Det finns bara 10, max 20 spelare i hela NBA som kan prestera det.

Men glöm statistiken. Att se LeBron James styra sitt lag ger en gåshud och skrämselhicka på en gång. Vad fan hällde egentligen hans morsa i honom när han var liten? Det kan inte bara ha varit bröstmjölk och välling i alla fall.

LeBron har total boll- och spelkontroll. Hans storlek gör honom till en mardröm att matcha för motståndarna.

Ofta får de sätta en kille som är minst 10 cm, ofta 15-20 cm kortare på honom. Då händer det att LeBron slutar spela guard och i stället ställer sig under korgen och leker center.

Egentligen är jämförelsen med Michael Jordan fel.

LeBron har samma slags fysik, ja, egentligen bättre fysik för han är större och starkare än Jordan och hoppar nästan lika högt. Men han är inte i första hand en poänggörare, utan en playmaker. Därför liknar han Magic Johnson mer än Jordan.

Det kanske mest överraskande av allt är att LeBron verkar klara pressen galant.

Han är basketens mest hypade spelare någonsin, hans gymnasiematcher sändes på nationell tv och han skrev ett kontrakt med Nike värt 600 miljoner innan han ens skrev NBA-kontrakt. Bara Tiger Woods tjänar mer.

Lämnad på fosterhem

LeBron kommer från en mycket fattig bakgrund, pappan satt i fängelse för mordbrand och stöld, och hans unga mamma fick lämna bort honom till fosterhem.

Men där andra basketstjärnor blivit stöddiga, gapat åt sina coacher och varit ovilliga att lyda auktoriteter, har ungtuppen LeBron visat sig betydligt mer mogen än många av hans äldre lagkompisar.

Lyssna därför på vad jag säger: LeBron är på riktigt.

Han kommer att bli minst lika stor som Michael Jordan och Magic Johnson. Kom ihåg var du läste det först.

King James är här.

Sportbladet granskar: så bra var NBA-stjärnorna första året

Thomas Arnroth