Sverige - en vinnare igen efter EM-smällen

”Det här ger oss råg i ryggen”

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Sveriges basketherrar behöver segrar efter EM-smällen på hemmaplan.

Därför var 88-69 mot Estland och tredjeplatsen i Baltic Sea Cup viktigt.

- Det här ger oss råg i ryggen, säger förbundskaptenen Jan Enjebo.

Sverige inledde fyrnationsturneringen i Riga med förlust med 70-74 mot Lettland, men hittade i bronsmatchen mot Estland ett vägvinnande spel.

Bakom 88-69 (45-30) döljer sig ett kontrollerat anfallsspel och tätt försvar.

- Esterna är fysiskt starka och kvicka, så det var viktigt för oss att vårda våra lägen och jag tycker att vi gjorde det bra. Vi sköt bra när vi bestämde oss för att skjuta, och fick spelet under korgarna att stämma när vi bestämde oss för inside-spel. Vi fick även stopp på deras kontringsförsök, säger Enjebo.

Plus att ett nytt, svenskt framtidsnamn klev fram och tog för sig rejält. Solnas jättetalang Olivie Ilunga, som fick några debutminuter mot Lettland, spelade 27 minuter mot Estland och gjorde 17 poäng, bäst i Sverige.

- Jag har länge vetat att Olivie har kapaciteten för att kunna gå in i en internationell match och göra mycket poäng. Det har jag aldrig tvivlat på, men att sedan verkligen göra det...det är imponerande och mycket glädjande, säger Enjebo.

Plannja-spelaren John Pettersson tog på nytt stort ansvar och rev åt sig tretton returer vid sidan av sina 16 poäng.

- Det här landslaget har ju endast haft fyra spelare med som även fanns i EM-truppen. Jag tycker att ligakillarna visat positiva saker som vi behöver för framtiden, säger Enjebo.

Anders Burström/TT