Akropol lyfter mot nya höjder

Sportbladets Thomas Arnroth: Med tur kan laget snubbla fram till semifinal

SPORTBLADET

Glöm snacket om att etablera sig i basketligan. Förortsklubben Akropol kan sätta målet mycket högre än så.

I går slog laget 08 Stockholm med 81-92.

Det är rent ut sagt skitkul.

Men tyvärr fastnar en del av skrattet i halsen.

För två veckor sedan gick klubbens ordförande Spiros Gogos ut och anklagade basketligan för både diskriminering och konspiration. Akropol hade vunnit en jämn bortamatch mot Jämtland, men eftersom domaren gjort ett fel i slutet av matchen - och direkt erkänt felet - blev det ett snabbt beslut om omspel. Helt enligt bokens regler.

Konspiration? Diskriminering mot en invandrarklubb? Det är allvarliga anklagelser. Någon reaktion från basketligan kom inte. Det borde det ha gjort.

Man ska vara försiktig med såna anklagelser, de ska sparas till det verkligen gäller. Annars tappar orden värde i samma takt som förortsklubben tappar respekt.

Snuvad på respekten

Akropol åkte tillbaka till Östersund och vann omspelet med knappast möjliga marginal. Den respekt spelarna var värda fick de aldrig, klubbens egen ordförande hade snuvat dom på den.

Man kan anklaga basketligan och basketförbundet för det mesta och komma undan med det.

Men rasism hör inte dit.

Invandrare har varit en självklar del av sporten sedan den kom hit med flyktingar från de baltiska länderna. Svenska basketlag hade svarta amerikaner redan tidigt på 70-talet och idag är invandrarna ryggraden i basketen, i vart fall i storstäderna.

I basketligans 12 lag finns 82 spelare med namn som inte är svenska. Det innebär att nästan varannan spelare (45 procent) i basketligan är utländska medborgare (amerikanerna och andra rena spelarimporter ingår i gruppen) eller har utländskt påbrå.

I Akropol är det bara två spelare med svenska efternamn, men Malbas har bara tre så skillnaden är marginell.

Det går alltså inte att diskriminera ett lag i basketligan för att det är ett invandrarlag, i så fall skulle alla lag diskrimineras.

Det är korkat att påstå något sådant.

Imponerande prestation

Rent sportsligt har Akropol överträffat alla förväntningar. Låt vara att klubben har fyra utländska proffspelare och att dessa står för merparten av poängproduktionen. Låt vara att de egna produkterna mest sitter på bänken. Det är ändå en imponerande prestation så här långt.

Och som laget spelade i går går inte ens Plannja säkert. Med tur i lottningen i slutspelet kan Akropol snubbla in i en semifinal.

Oavsett hur det går är Akropol värda respekt för sin prestation. Inte som förortsgäng eller invandrarlag.

Utan som basketklubb.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM