”Vi spelar för att hedra Raimonds”

Mitt i sorgen kämpar Akropol om serieseger

SPORTBLADET

I kväll spelar Akropol för att hedra sin döda lagkamrat.

Men första matchen efter Raimonds Jumikis död är inte bara känslosam. Den är också en av säsongens viktigaste.

- Det ska bli skönt att spela. Vi kommer att ge allt, det är enda sättet att få bort tankarna från det som hände, säger lagkaptenen Orkan Berktan.

Foto: Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Inför matchen mot Sundsvall värmer spelarna upp i en tröja med Raimonds Jumikis namn och nummer.

Orkan Berktan värvades från 08 Stockholm i höstas. Coachen Olle Lundén ville ha Berktan som pointguard och lagkapten.

Han fick ett större ansvar än han någonsin kunnat tänka sig. Efter lagkamraten Raimonds Jumikis död i tisdags förra veckan har Berktan fått vara extra stark.

- Det är klart att jag fått bita ihop många gånger. Jag är lagets ledare, jag måste ta det ansvaret. Det kommer jag göra mot Sundsvall i kväll också. Jag måste gå före, säger han.

Tränade i fredags

Under dagarna efter det dramatiska dödsfallet fick Akropolspelarna professionell hjälp av kuratorer och krishanterare från Karolinska sjukhuset och Bosön. Första träningen genomfördes först i fredags. Det gjordes med blandade känslor.

- Tankar och känslor bara studsade runt, man visste inte vad man skulle känna. Det var många som var nervösa och oroliga. Men det var skönt att få det överstökat, säger Berktan.

I kväll kommer Jumikis att hedras med en tyst minut och hans matchtröja har ramats in och kommer att sitta på väggen. Tröjnumret 14, "pensioneras" för resten av säsongen.

- Alla spelare kommer att värma upp i en tröja med hans namn och nummer. Vi coacher bär samma tröja under våra kostymer och skjortor. Vi gör det för att hedra honom och visa att han inte är glömd, säger coachen Olle Lundén.

Spel om förstaplats

Men det blir ingen lätt nypremiär för Akropol. Striden om förstaplatsen i basketligan playoffgrupp 2 står just mellan Sundsvall och Akropol. I potten ligger direktkvalificering till kvartsfinalen.

- Vi har ju inte bara förlorat en vän. Raimonds var dessutom en av våra bästa och största spelare. Det märks på vårt spel att han saknas. Vi måste spela lite annorlunda nu för vi är mycket mindre. Men vi är laddade, vi spelar för att vinna och för att hedra Raimonds, säger Berktan.

Utanför hallen finns ett litet minnesbord med blommor och brev. I ett brev har signaturen E.J skrivit till Raimonds: "Hoppas du har det lugnt där uppe".

Troligen har han inte det i kväll. Det är ju alltid nervösare att sitta bredvid.

Fem matcher på nio dagar före slutspelet

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM