”Tankarna fanns hos Raimonds”

Tragedin förbyttes till glädjedans för Akropol

SPORTBLADET

Förra matchen slutade i sorg.

Akropolspelaren Raimonds Jumikis dog framför sina lagkamrater.

Men i går utspelades glädjescener i Ungdomens hus i Rinkeby.

- Jag hade honom i mina tankar och gjorde mitt livs match, säger Akropols matchhjälte William Knight.

Foto: HENRY LUNDHOLM
GLÄDJESCENER Akropols spelade hedrade den avlidne lagkamraten Raimonds Jumikis med sorgeband och en tyst minut före matchens start. Sedan vann man matchen mot Sundsvall med 98-94.

Tio dagar efter Raimonds Jumikis dödsfall i Ungdomens hus tog Akropol emot toppkonkurrenten Sundsvall i basketligan.

- Jag gick in med samma inställning som Raimonds brukade ha. Det var nog därför som det gick så bra. Han var en fantastisk tävlingsmänniska, säger William Knight.

Den första chocken har lagt sig. Men även om sorgen och saknaden finns där så kostade spelarna på sig ett segerleende i Akropols omklädningsrum.

Knight kung

- Raimonds var alltid gladast när vi vann. Därför känns segern extra skön, säger William Knight med ett snett leende.

Akropols amerikanska guard var kung under båda korgarna - på planen där Raimonds Jumikis föll ner och dog i tisdags i förra veckan. 47 poäng och 13 returer blev Knights makalösa facit i går.

- Jag har aldrig tidigare gjort så många poäng. Allting flöt på och tankarna fanns hela tiden hos Raimonds, säger han.

Sedan dödsfallet har spelare och ledare försökt att hjälpa varandra att lindra sorgen. Dessutom har krissamtal förts med kuratorer. Först i fredags genomfördes första träningen.

- Nu känns det skönt vi är inne i det sportsliga igen. Det är basket vi älskar att spela. Precis som Raimonds gjorde, säger Akropols tränare Olle Lundén.

Tyst minut

Under uppvärmningen hade Akropols spelare varsin tröja på sig med Raimonds Jumikis namn och nummer. Och strax innan uppkastet hedrades den lettiska landslagspelaren med en tyst minut.

- Det var den längsta minuten i hela mitt liv. Jag stod precis på samma plats som jag gjorde när Raimonds Jumikis föll ner och dog. Jag ville bara att domaren skulle blåsa igång, säger Olle Lundén.

Akropol inledde matchen i ett rasande tempo och hade ledningen ända fram till mitten av slutperioden när Sundsvall började sätta sina distansskott. Men då klev återigen William Knight fram och svarade för tolv av lagets sista 14 poäng.

- En fantastisk seger med tanke på allt som har hänt. Raimonds är också en del i det här. Han tillhör fortfarande laget och hans själ kommer alltid att vara med oss, säger Akropols tränare Olle Lundén.

Tobias Wolf

ARTIKELN HANDLAR OM