”Det är en dröm”

Svenska gör succé i USA – kan bli collegemästare

SPORTBLADET

I natt spelas semifinalerna i det amerikanska collegemästerskapet.

För första gången med två svenskor i huvudrollen.

Kadidja Andersson, 24, är lagkapten för University of Minnesota – och Hanna Biernacka, 19, är starter för Louisana State University.

– Det är som en dröm, säger Andersson.

Foto: AP
Namn: Kadidja Andersson. Ålder: 24 år. Längd: 181 cm. Karriär: 08 Stockholm 1998–2000, University of Minnesota 2000- Landskamper: 15. Aktuell: svenska som spelare semifinal i amerikanska collegemästerskapen.

I USA är det baskethysteri. I kväll börjar Final Four i collegebasketens slutspel. Intresset är så stor att hela slutspelet fått öknamnet March madness, ”Galenskapen i mars”.

– Det går inte att förklara för kompisarna hemma. Det är så mycket större än alla kan föreställa sig, säger Kadidja Andersson.

Spelar – inför 17 000

I kväll ska hon och hennes University of Minnesota spela inför 17 000 åskådare i St Louis och miljoner amerikaner som följer matchen i direktsändning på tv.

Motstånd: Conneticut.

– Vi spelar fantastiskt bra just nu. Jag kan inte se något lag som spelar lika bra. Vi har stora chanser att nå finalen, säger hon.

Kadidja Andersson kommer från Stockholm och går sitt fjärde år på Minnesota. Hon är lagkapten och den femte spelaren i skolans historia som gjort över 1 000 poäng i karriären.

– Allt känns fantastiskt bra. Mitt spel flyter otroligt bra. Det här är så fantastiskt att man knappt kan tro det.

I den andra semifinalen möts University of Luisiana och Tennessee.

I Louisiana finns Hanna Biernacka från Södertälje, som gjort succé och gått rakt in i förstafemman. Det är ovanligt för en rookie.

Satsar på blågult

Andersson och Biernacka är två av många talanger i svensk dambasket.

– Båda är extremt duktiga och satsar dessutom på landslaget. Jag tror kanske att Hanna är den som har störst chans att bli en riktig stjärna, säger förbundskaptenen Eivind Möstl.

Kadidja Anderssons dröm är förstås spel i NBA.

– Men jag får nog spela ett par år i Europa först...

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM