DRÖMSKOTTET

Donald Williams: Jag har aldrig satt ett liknande skott tidigare

1 av 4 | Foto: SVT
I SISTA SEKUNDEN Plannjas Donald Williams plockar åt sig en retur efter ett misslyckat avslut av Norrköping och satsar på skott - innanför egen straffområdeslinje. Bollen går i en lång båge och klockrent ner i korgen. Matchtiden är slut och segern är ett faktum.
SPORTBLADET

Superskottet!

Från egen straffkastlinje sänkte Plannjas Donald Williams ett långskott samtidigt som slutsignalen gick. Det gav seger för Plannja i den dramatiska första basketfinalen mot Norrköping.

- Jag har aldrig satt ett liknande skott tidigare, säger Donald Williams.

På basketspråk kallas det clutch shooter. Skyttar som alltid tar de avgörande skotten, spelare som inte viker sig för nerver och press.

Det är sån Donald Williams är. Han har avgjort flera matcher i slutsekunderna under säsongen, men ingen som i går.

Med elva sekunder kvar ledde Norrköping med tre poäng. Då fick Donald Williams tre straffkast. Han satte samtliga och utjämnade.

"Vi hade tur"

Med bara en sekund kvar att spela lyckades Williams sno åt sig en retur från ett missat Norrköpingsskott. Han tog en dribbling och sköt sedan ett långskott från egen straffkastlinje.

Skottet satt klockrent medan slutsignalen gick.

Istället för förlängning stod hemmalaget som segrare med 94-91.

- Ärligt talat stal vi den här matchen, Norrköping spelade ut oss. Vi hade tur och jag är så glad att vi lyckades vinna, säger segerskytten.

De flesta spelare får kasta bollen för att nå fram, men Donald Williams tog fart och sköt ungefär som han brukar. Fast lite hårdare och längre.

Vill ha bollen

- Jag har aldrig satt ett liknande skott, men jag tränar jämt på att avgöra.

Jag vill alltid ha bollen i slutet, jag har spelat för att avgöra ända sedan jag var liten.

Av amerikanska ESPN rankas Williams som en av historiens tio bästa clutch shooters i collegebasketen. 1993 ledde han sitt North Carolina till seger i collegemästerskapen med ett par riktig svettiga trepoängare. I listan ligger han före Michael Jordan, som också gick på North Carolina.

Nästa final går på tisdag i Norrköping.

- Den första matchen är alltid viktigast i finalserier. Norrköping har all press på sig. Det här blev en väckarklocka för oss. Vi kommer att spela betydligt bättre nästa match, var så säker.

Det är bäst att Norrköping är beredda.

Spelat med Harlem Globetrotters

Thomas Arnroth ([email protected])