En basketsåpa utan gränser

Slutspelsdags javisst - men det kommer inte bara handla om poäng

SPORTBLADET

Glöm Farmen Afrika, Fame Factory och Big Brother. Nu närmar sig finalen i världens största såpa.

I natt startar NBA-slutspelet. Nu ska det avgöras om det extremt stjärntäta Los Angeles Lakers bara är storkäftade gigolos eller om de verkligen är världens bästa basketlag.

Ofta tror man att NBA handlar om basket. Men så läser man om Los Angeles Lakers och inser att basket bara råkar vara det som superstjärnorna i laget sysslar med. Det är ofta mer rock´n´roll än sport.

De gul-lila lirarna har varit det nya millenniets lag i USA. Kobe Bryant och Shaquille O´Neal såg till att de tre första NBA-titlarna på 2000-talet hamnade i Los Angeles. Förra året åkte laget ut redan i kvartsfinalen mot blivande mästarna San Antonio.

En stor sorg som snabbt gick över för Shaquille O´Neal lyfte luren och ringde till sina veteranpolare Karl Malone och Gary Payton. Båda har varit bofasta i All Starlaget i ett decennium och närmar sig snabbt pensionsåldern, men båda var utan något mästerskap.

Därför avstod de båda från ungefär tio miljoner dollar var i lön, gick med på veteranernas minilön på en miljon dollar och drog på sig Lakersdressen. Bara för chansen att få en mästerskapsring.

För många tuppar...

Vi experter visste inte vad vi skulle tro. Skulle laget sopa banan med alla andra, potentialen finns ju där? Eller var det för många tuppar i en liten hönsgård? Inte ens Shaquille O´Neal och Kobe Bryant har ju kunnat hålla sams under säsongerna.

Men innan någon hann mer än börja fundera i de banorna hände det.

Kobe Bryant åkte till Colorado för att behandla en skada. Samtidigt passade han på att ha sex med en ung tjej som arbetade på hotellet. Säger han.

Hon säger att han våldtog henne.

Domstolsförhandlingar, hård mediabevakning, dyra förlåt-mej-presenter till fru Bryant har följt.

Vi väntar fortfarande på själva rättegången. Bryants spel har varit upp och ner, periodvis har han varit bäst av alla, ibland helt ur slag.

I säsongens näst sista match sköt han bara några få skott, till alla stora förvåning. Bryant är annars känd just för att skjuta hellre än att passa.

Dagen efter gjorde han 45 poäng, och dagen efter det, i säsongen sista match, gjorde han 37 poäng och avgjorde matchen i slutsekunden med ett omöjligt trepoängsskott.

För att komplicera till det hela ytterligare har Karl Malone varit skadad. Det är ungefär lika troligt som att de inte skulle odla ris i Kina.

Malone har inte varit skadad på över tio år, men just den här säsongen har han varit borta i flera månader.

Gult blir till guld

Men när det verkligen gäller förvandlas lagets gula färg till guld. Innan den sista matchen mot Portland i onsdags natt verkade det klart att Los Angeles skulle sluta fyra i Western conference, och därmed få en tuff lottning.

Men Kobes mirakelskott gjorde att laget istället slutade tvåa, med betydligt bättre lottning och större chans till hemmaplansfavör långt in i slutspelet.

Nu står dom där, frustande som ett gäng tävlingshästar på startlinjen.

Alla kommer att ge allt under slutspelet, det vet vi.

Vad vi inte vet är om de kommer att rikta kraften mot motståndarna eller om interna bråk kommer i vägen.

Springer hästarna bara rakt fram så lär Lakers vinna, men tar de fart mot varandra blir det ordfajter som får bråken på Farmen Afrika att likna fredagsmys.

Som sagt, det är dags för final i världens största såpa.

Fyra huvudroller i LA Lakers