SM-guld - på sista kastet

Solna mästare i slutsekunden: Det här känns helt fantastiskt

SPORTBLADET

Det blev stor finaldramatik i damernas SM-final i basket. Med mindre än en sekund kvar av matchen sköt Johanna Axelsson segerskottet för Solna mot Brahe. Därmed vann Solna SM-guld utan att ha förlorat en enda match i slutspelet.

- Jag sket fullständigt i om jag skulle sätta skottet eller inte, jag bara sköt. Det brukar fungera, säger hon.

Foto: ANDREAS BARDELL
Solna Vikings basketdamer i ett enda stort glädjekaos. SM-guldet sköts hem med bara sekunden kvar av matchen. Stor hjälte blev Johanna Axelsson.

Johanna Axelsson blev Solnas stora segerdrottning igår. När ingen annan i laget vågade stiga fram och ta de avgörande skotten, gjorde hon det. Först gav hon Solna ledning över Brahe med 64-63 med 23 sekunder kvar att spela. Och efter att Brahe utjämnat var det bara Johanna som vågade skjuta.

- Det var henne vi sökte med passningarna. Hon brukar kunna avgöra, säger coachen Michael Westerholm.

Bollen i luften vid signalen

Det var ett segerdrag från coachen. När bollen väl nådde Axelsson var det bara en sekund kvar av matchen. Slutsignalen gick medan bollen fortfarande var i luften. Bollen svischade genom nätet och gav Solna segern med 66-64.

- Det här är underbart, så jäkla skönt. Det här är världens roligaste gäng att spela med, säger hon.

- Vi har världens bästa stämning i laget och umgås på fritiden också. Det här känns helt fantastiskt, nu ska jag bara njuta.

Helt obesegrade i slutspelet

Solna lyckades med bedriften att gå helt obesegrade genom slutspelet. Först Uppsala, sedan 08 Stockholm och nu Brahe i finalen besegrades effektivt med 3-0 i matcher.

Solnas lagkapten Nina Baresso hade ingen av sina bättre kvällar, ändå gjorde hon tio poäng, tog nio returer, hade sju målgivande passningar och fem bollstölder. Efter matchen gav hon genast sonen Enlil en stor kram.

- Han fyller 11 månader i dag och har fått egna guldskor. Just nu känns det så skönt, jag är så glad, säger hon.

Nina Baresso kom tillbaka i vintras efter att ha varit mammaledig under hösten. Men hela våren har hon spelat med smärtor i höften.

- Jag har ätit smärtstillande hela tiden, men det har varit värt all värk. Jag vet inte hur det blir i höst, just nu är jag bara glad.

Segerfesten fortsatte sedan hela natten på krogen Grand Garbo i Sundbyberg.

Solnas alla SM-guld 1986, 1987, 1988, 2002, 2004.

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM