Ont, det gör ont…

Skadorna – NBA-spelarnas återkommande problem

SPORTBLADET

Tacklingar, fasthållningar, slag i ansiktet och armbågar i magen.

Nej, det handlar inte om NHL utan NBA, världens bästa och tuffaste basketliga.

Foto: AP
SPELAR MED BRUTEN NÄSA Clevelands litauiske stjärna Zydrunas Ilgauskas är en av NBA-spelarna som använder mask för ansiktet – nödvändigt då han förra veckan bröt näsbenet i en närkamp.

Superstjärnan Allen Iverson är alltid småskadad. Han får så mycket stryk.

Det gör ont att bara vara 183 cm lång och väga 75 kilo när man kväll efter kväll ska springa in i giganter på 210 cm och 120 kilo.

Antalet näsbrott har blivit så stort i NBA att man inför den här säsongen utvecklat en ny typ av skydd.

En ansiktsmask med genomskinlig, skyddande plast. Stjärnor som Detroits Richard Hamilton och Clevelands Zydrunas Ilgauskas har spelat hela våren med skyddet.

Basket i USA är en sport för stora och starka killar. Och det är tio giganter på planen samtidigt. Planen är liten, spelet går snabbt och alla vill vinna.

Klart att det smäller.

Tolkningen olika

Att först se en match från svenska basketligan på video och därefter direkt kolla på en NBA-match är en märklig upplevelse.

De är samma korgar, samma boll och samma plan. Men där sluta likheterna, på alla sätt. Skillnaden mellan svensk basket och NBA är större än den mellan svensk hockey och NHL.

Det finns massor av regler i NBA som inte finns i europeisk basket, men när det gäller foul och hårt spel är regelverket i stort sett identiskt. Men tolkningen av reglerna är helt olika. Toleransnivån för fysisk kontakt är milsvid högre i NBA.

En spelare som driver bollen mot korgen för att göra poäng måste räkna med att luftfärden slutar med att han ligger på golvet. Någonstans längs vägen kommer en, två, ibland tre stora spelare att knuffa dig, slå dig på armarna och hoppa in i dig.

Ofta utan att domaren blåser för foul.

Skadelistan lång

De flesta spelare klarar de här galant. Men många mindre stjärnor har problem.

Men det är fel att säga att NBA är våldsamt.

Det är stenhårt och det gör ont för att spelarna är så makalöst stora och starka. Men det är sällan det blir slagsmål och det utdöms mycket hårda straff om en spelare med flit försöker träffa en annan med en armbåge.

– Man kan inte ha extremt vältränade atleter på 130 kilo som slår varandra med knutna nävar. Det slutar med att någon dör, det är därför vi har arbetat så hårt för att stävja den typen av våld, säger NBA-chefen David Stern.

Biten av en insekt?

Fast ibland hjälper inte böterna. Som när Brad Miller, numera forward i Sacramento, för några år sedan försökte mucka gräl med Shaquille O’Neal. Han slog till honom i bakhuvudet med knuten näve.

Inte så klokt med tanke på att Shaquille O’Neal är 216 cm lång och väger närmare 150 kg. Eller som Shaquille O’Neal sa efteråt:

– Jag trodde att det var en insekt som bet mej.

Vanliga skador

Slaget som ändrade allt

Snart dags för kvartarna

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM