Ockelbo-idyllen som kraschlandade

Slagsmål, krogbråk och ett positivt dopningstest. Ockelbo har haft en tung säsong vid sidan av planen. Till vänster Antony Grundy, i mitten krogen Spy Bar i Stockholm och till höger Cedric Taylor (se faktarutan).
SPORTBLADET

I går åkte Ockelbos stjärna Cedric Taylor fast för dopning.

Men det är bara toppen på ett isberg.

Våld, polisingripande, droger och dopning har skakat om basketidyllen och gett den en gangsterklubbstämpel.

Det är en historia om otur, naivitet och ett allt för litet samhälle för allt för stora individualister.

Det är november och favorittyngda Ockelbo håller på att få stryk av basketligans sämsta lag Helsingborg. Till på köpet hemma i Kuxahallen. Det är halvtid och laget är samlat i omklädningsrummet.

Det är då det händer, något som blir början på en säsong full av skandaler.

Ockelbos och hela basketligans bästa spelare Anthony Grundy och landslagsmannen Daniel Dajic börjar munhuggas. På ett ögonblick förvandlas det från ordbråk till slagsmål när Grundy vräker sej över Dajic.

Pang, pang, två smällar mitt i ansiktet får han in på den chockade Dajic.

Sedan hinner han inte mer förrän en av lagets större spelare tar tag i Grundys och brottar ner honom.

Kelgrisens förvandling

Det är fredag och bara ett dygn till nästa skandal.

Samma spelare som brottade ner Grundy grips på lördagskvällen av polis i Gävle utanför en krog. Det blir stora rubriker om bråk och misshandel, men inget juridiskt efterspel. Klubben stänger av spelaren under en tid.

På bara två dagar har den charmiga lantisklubben Ockelbo gått från allas kelgris till gangsterlaget från vischan. Grundy får sparken. Den svenske spelaren får en ny chans.

Båda incidenterna kastar en tung skugga över klubben, som faller som en sten genom tabellsystemet och parkerar sig i botten. Saknaden efter Grundy är stor och Dajic kommer aldrig tillbaka till storformen. Bråket verkar sitta kvar i skallen.

Men klubben har en stabil amerikan att luta sig mot i Cedric Taylor. Han gör sin andra säsong i klubben och har etablerat sig både i laget och på orten.

Han har ett imponerande snitt på nästan 13 returer och 19 poäng per match. Har tjej från Gävle, vill bli svensk medborgare, ska ha barn och förlova sig. En dröm-amerikan helt enkelt.

Vad ingen vet är att bara ett par veckor efter bråket i omklädningsrummet har han lämnat ett urinprov som innehåller spår av cannabis. Ett dopingklassat preparat som ger två års avstängning. Först i onsdags blev det känt att Taylor testats positiv.

- Hoppas att det är slut med såna här historier nu. Det är jobbigt, det kastar en skugga över oss alla, säger lagkaptenen Ronny Swahn.

Kanske är det för tidigt att hoppas på.

För i Stockholm pågår en utredning mot svensken som bröt slagsmålet och greps av polisen. I början av mars greps han misstänkt för att ha försökt sälja narkotika till en polis på Spy bar.

Hårdare regler tvingas fram

Spelaren står nu utan kontrakt och är inte välkommen tillbaka till Ockelbo.

Är det en tillfällighet att just Ockelbo framstår som en gangsterklubb?

- Det är mycket otur, men inte bara. Man måste ställa hårdare krav. Det måste bli mycket tuffare kontrakt och regler, man får inte vara så naiv. Det kommer vara ett krav från min sida om jag ska skriva på igen, säger Dajic vars kontrakt med klubben gick ut i går.

Inför nästa säsong tänker klubben också införa nya regler.

- Det blir hårdare formuleringar i kontrakten. Och vi kommer att införa obligatoriska dopingtester innan vi skriver kontrakt, säger Joaquim Linder, som under senaste säsongen hann vara både klubbdirektör och coach.

Men ett grundläggande problem kvarstår.

Ockelbo är Ockelbo. En liten håla norr om Dalälven. Inte alla klarar att bo där.

- Kanske hade konflikten mellan Dajic och Grundy aldrig blivit så dramatisk i Stockholm. Där måste man inte umgås med lagkompisarna hela tiden. Här uppe umgås man hela tiden, säger Ronny Swahn.

Det finns inget sätt att hålla nåt hemligt heller.

- Nej, det är ingen vits att försöka, alla får ändå reda på allt på en liten ort som den här. På kort sikt skulle vi kanske tjäna på att mörka saker, men det tycker vi är fel, säger Joaquim Linder.

- Det bidrar nog till att vi framstår som en förening med problem. Vi är öppna med det som händer.

Skandalerna som skakat basketlaget

Thomas Arnroth