Södertäljes prickskytte sänkte Sundsvall

”En otroligt skön seger”

SPORTBLADET

Södertälje avslutade den tredje SM-finalmatchen på ett mästerligt sätt – med tre trepoängare. Det var precis vad som behövdes för att spräcka Sundsvalls segersvit i finalspelet.

Södertälje reducerade till 1–2 i bäst av sju matcher via bortaseger med 96–91 (51–50).

– En otroligt skön seger. Hade det blivit förlust igen hade det känns grymt tungt att åka hem till Södertälje igen. Nu känns gulddrömmen riktigt levande igen, säger Södertäljes pådrivare Peter Theisz, som själv satte den första viktiga trepoängaren i matchens slutminuter.

De två andra avgörande trepoängarna prickade Thomas Massamba och Steve Pettyjohn in.

– Visst var de tre trepoängarna avgörande i matchens slutskede. Men vi tappade matchen redan tidigare. Jag tycker att vi var på väg att ta ett rejält grepp om matchen då vi var i ledning med 60–53. Men vi var inte tillräckligt skärpta och gjorde några dyrbara slarvfel, konstaterade Sundsvalls coach Christer Stjernborg.

Bommade för många straffkast

Sundsvall hade chansen att ta ett rejält grepp om SM-bucklan om man lyckades vinna söndagens match inför absolut fullsatta läktare i Sporthallen. Men Sundsvall pallade inte riktigt för trycket – det visade sig inte minst i straffskyttet där i normala fall bombsäkre Alex Wesby bara satte elva av 17 straffar. Sundsvall som lag sänkte bara 71 procent av straffarna, medan Södertälje satte alla utom en.

Södertäljes coach Torbjörn Gehrke brukar vara rejält grinig när hans lag släpper in över 90 poäng, men det var han inte denna gång.

– Det är bara att omvärdera Sundsvall och konstatera fakta. Sundsvall har ett väldigt bra anfall med en guard, James ”JJ” Miller, som är nära nog omöjlig att få grepp på och så har de Alex Wesby som alltid presterar ett bra skytte. Sundsvall är dessutom starkt under korgarna, konstaterar Gehrke.

Krig under korgarna

Södertälje måste vinna tre matcher till om det ska bli en sjunde guldfest i ”Kringelstan”. Hur ska det bli möjligt?

– Om Sundsvall inte vinner returtagningen under korgarna så har vi en chans att vinna matchen. I de två första finalmatcherna vann Sundsvall den fighten. Nu har vi krigat oss i fatt under korgarna. Den kampen får vi inte förlora i de kommande matcherna, säger Torbjörn Gehrke.

Andrew Drevo satte 21 poäng och visade Södertälje rätt väg in i matchen genom att pricka in de tio första poängen. Gästernas store poänggörare Jens Stålhandske var lite anonym i matchöppningen, men var desto hetare i slutronderna och blev matchens bäste poänggörare med 25 poäng.

Poängbäst i Sundsvall var James ”JJ” Miller med 24 poäng och Alex Wesby med 23 poäng.

Nästa finalmatch spelas på tisdag kväll i Scaniarinken.

– Får vi ett bra publikstöd i den anrika ishallen så ska Sundsvall få det riktigt tufft, lovade Gehrke, som räknar med en att det blir en ny knallhård poängrysare.

Ove Byström/TT