Föryngrad Theisz bakom Södertäljes kvittering

2–2 i finalserien mot Sundsvall

SPORTBLADET

Spel i Scaniarinken var vad basketveteranen Peter Theisz i Södertälje behövde.

Plötsligt vaknade han till liv och satte 23 poäng när Södertälje kvitterade till 2–2 i finalserien mot Sundsvall.

– Bara att komma in i Scaniarinken gör att man är 15 år yngre, tyckte Theisz.

I de tre första finalmatcherna hade Södertäljes lagkapten totalt bara gjort 25 poäng. Men nu prickade han i fem treor, tog fem returer och delade ut tio assist.

– Det är så jäkla motiverande att spela här. Nu är det kvitterat i matcher och det är bäst av tre som gäller, sade Theisz inför de tre avslutningsmatcherna.

Finalserien mellan Södertälje och Sundsvall är på väg att bli en klassiker. Segermarginalen i de fyra första matcherna har varit tre, två ,fem och fyra poäng. Totalt så skiljer det bara fyra poäng mellan lagen.

Tisdagens match slutade 92–88 och den hade flera ansikten. Efter 30–28 i den första poängrika perioden testade Sundsvall en zon i andra, en zon som blev förödande. Södertälje bombade sönder den och ledde plötsligt med 56–42 i halvtid.

– Vi hade inte testat att spela zon tidigare plus att det var en ny hall med stela korgar, förklarade Sundsvalls tränare Christer Stjernborg sitt val.

– Den zonen kör vi nog inte igen.

Nej, sex treor, varav tre från Theisz och två från inhopparen Johan Jeansson pulveriserade Sundsvall.

Dessutom spelade Thomas Massamba strålande försvar på Sundsvalls bolltrollare James Miller som bara fick i nio poäng.

– Det Thomas gjorde där var något i hästväg, sade Theisz och fick medhåll från tränare Torbjörn Gehrke.

– Thomas gjorde en fantastisk första halvlek när han såg till att bollen inte nådde Millers händer.

Det var inte många som trodde att Sundsvall skulle komma tillbaka. Men med idogt arbete samtidigt som Miller satte 21 poäng i andra stod det plötsligt 80–80 med knappt fyra minuter kvar.

– Vi satte elva treor i första men i andra fick vi inte utrymme för dom och tappade spelet. Det var klantigt, sade Gehrke.

Avslutningen blev – som vanligt i denna finalserie – dramatisk. Södertälje var hela tiden steget före men Sundsvall såg till att det återgick till tre poäng hela tiden.

Idogt foulande skickade Södertäljespelarna till straffkastlinjen men med bara två missade straffar på 19 försök räddade hemmalaget segern inför 3529 i Scaniarinken.

– Men nu lär det bli ett oerhört tryck i Sundsvall på fredag, sade Thiesz som kan se fram emot att match sex spelas på söndag i Scaniarinken.

Två saker lär avgöra finalserien. Sundsvall har en starkare returtagningen men Södertälje har i de två segermatcherna lyckats hålla jämna steg med Sundsvall.

Det andra lär bli lagens bänkspelare och där har Södertälje en klar fördel. I fjärde matchen satte lagets inhoppare 31 poäng, Sundsvalls bidrog bara med sex.

Håkan Bergholtz/TT