I bland är idrotten rättvis

Thomas Arnroth: Södertälje förtjänade guldet

SPORTBLADET

Basketfabriken Södertälje fick vad den förtjänade.

Ett SM-guld.

Grattis.

Ibland är faktiskt idrotten rättvis. Som igår. Med nio egna produkter i laget har Södertälje vunnit SM-guldet den absolut svåraste vägen. Först 3-2 i matcher mot Norrköping, sedan 3-2 mot ett Plannja med hemmaplansfavör. Och nu, 4-2 mot Sundsvall, också med hemmaplansfavör och dessutom från underläge 0-2 i

matcher.

Södertälje har under årtionden producerat både manliga och kvinnliga basketspelare av högsta kaliber som sedan hjälpt andra klubbar till framgång.

Södertälje är långt ifrån den perfekta klubben, men den är jäkligt bra.

Den enda klubb man kan jämföra med är Solna, som har ungefär samma mängd egna produkter och som dessutom förser resten av landet med spelare. Möjligen kan 08 Stockholm och Norrköping nämnas, men de klubbarna ligger inte på samma nivå som Södertälje och Solna.

Theisz en av hjältarna

Ta bara Peter Theisz. Han fick inte riktigt chansen i Södertälje som 19-åring, värvades till Sundsvall som då var blåbär i basketligan. Under åren 1995 till 1999 var Theisz spelaren laget byggdes och stabiliserades kring.

Nu är han tillbaka i hemstaden, igår sprickfärdig av stolthet över att ha kunnat bära moderklubben till första SM-guldet sedan 1992.

Klubben har nu totalt 97 SM-guld, 80 av dessa i junior- och ungdoms-SM. Det är imponerande.

I basketvärlden har Akropol fått iklä sig rollen som den stora invandrarklubben. Vete tusan om det stämmer. Bland Södertäljes 1300 aktiva medlemmar har nästan hälften invandrarbakgrund och dessutom är hälften tjejer.

Bad boy blev magisk coach

Till sist också en ovanlig gräddklick på moset: coachen Torbjörn Gehrke. Vem hade trott att basketens bad boy skulle bli en magisk coach?

Hade vi ett landslag värt att satsa på skulle jag kräva Gehrke som förbundskapten. Nu är jag nöjd om Södertälje är smarta nog att skriva nytt kontrakt med honom.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM