Pånyttfödde Carter avgjorde för New Jersey

”En sak som gäller: attack, attack, attack”

SPORTBLADET

Superstjärnan Vince Carter är tillbaka på allvar. Med 43 poäng avgjorde han för New Jersey borta mot Philadelphia. Nu kan Nets ta sig till NBA-slutspelet.

- Det är bara en sak som gäller nu. Attack, attack, attack, säger Carter.

Foto: AFP
43 poäng Vince Carter ledde sitt New Jersey till seger i nattens match mot Philadelphia.

Det hårdnar kring slutspelssträcket i NBA:s östra conference. New Jersey Nets, Philadelphia 76ers och Cleveland Cavaliers gör upp om två slutspelplatser.

I natt kunde Philadelphia lagt beslag på den ena. Men i bortamötet mot New Jersey blev pånyttfödda superstjärnan Vince Carter för mycket.

Från botten till slutspelslag

Carter byttes bort av Toronto i december. Innan dess hade han gjort en medioker säsong och snittat ungefär 18 poäng. Många trodde att Carters karriär var över.

Carter har bevisat annorlunda.

Sedan han kom till New Jersey har han tagit bottenlaget mot toppen igen. Vid 23 tillfällen har han gjort med än 30 poäng och i fem matcher har han gjort över 40. Oturligt nog för Philadelphia var en av dessa matcher nattens.

- Varenda match den senaste månaden har varit som en slutspelsmatch. Vi måste gå in i varje match och spela som om den gällde hela säsongen, säger Carter.

Hans 43 poäng och 11 returer lade grunden för Nets storseger med 104-83.

Philadelphia blir dock klart för slutspel om de vinner en av sina återstående två matcher.

Prins sänkte kungen

I natt förlorade dessutom LeBron James och hans Cleveland Cavaliers en tuff match mot Detroit Pistons. Cleveland ledde länge, men i andra halvlek stoppade en prins kungen. Detroits Tayshaun Prince, en av NBA:s bästa försvarare, lyckades neutralisera King James, som bara satte 4 av 19 skott efter halvtid. Detroit vann till slut med 87-90.

Förlusten gör att Cleveland ligger efter New Jersey just nu. Båda lagen har två matcher kvar. Om lagen slutar lika går New Jersey vidare på inbördes möten.

I västra conferencen blev Memphis Grizzlies som åttonde och sista lag klara för slutspel i natt, utan att spela själva. Istället var det enda konkurrenten Minnesota som förlorade borta mot Seattle. Därmed är Minnesota slutspelschanser borta.

I natt gjorde Indianas stjärna Jermaine O’Neal comeback efter en svår skada. Han gjorde 16 poäng på 23 minuters spel i en förlustmatch mot Miami. Många är överraskade över att O’Neal redan är tillbaka, men för Indiana bådar det gott inför slutspelet.

Om New Jersey Nets går vidare kan även lagets skadade stjärna Richard Jefferson komma tillbaka. Det skulle i så fall förvandla laget till Miamis och Detroits främsta utmanare i öst.

Thomas Arnroth