Allt handlar om fyra lag

Thomas Arnroth: Slutspelet börjar i semifinalerna

SPORTBLADET

Miami och San Antonio körde över motståndet i första NBA-kvartsfinalerna. Och i natt gör Phoenix och Detroit det samma. I år handlar allt nämligen om de här fyra lagen.

Det är länge sedan NBA-slutspelet var en sån öppen affär. Och samtidigt så avgjord på förhand.

För allt handlar om fyra lag i år: Miami Heat, San Antonio Spurs, Phoenix Suns och Detroit Pistons.

Slutspelet är öppet eftersom vilket som helst av dessa lag kan vinna. De väntande semifinalerna kommer att bli stenhårda. Samtidigt är slutspelet allt annat än öppet, för än så länge är det en ren expeditionsaffär. En transportsträcka fram mot semifinalerna.

Dramatik

Visst fanns det några dramatiska åttondelsfinaler. Washington mot Chicago, Boston mot Indiana och Dallas mot Houston. Alla gick dom till sju matcher. Men inget av dessa lag har med semifinalerna att skaffa. Det enda som kan ta något av dessa lag dit är skador på nyckelspelare i de fyra topplagen.

I natt drog kvartsfinalspelet igång. Och det bevisade med all tydlighet skillnaden i kvalitet mellan lagen.

San Antonio Spurs fullständigt krossade Seattle med 103-81. Matchen var över redan i halvtid. Det var dubbel olycka för Seattle, som fick sina två stjärnor Ray Allen och Vlade Radmanovic skadade.

Mix av stjärnor och bredd

I Miami körde Shaquille O'Neal & co över Washington med besked. 105-86 vann Miami med - och det trots att Shaquille hade foulproblem och bara spelade 26 minuter.

Det som utmärker alla de fyra topplagen är en härlig mix av superstjärnor och bredd. Den udda katten är Phoenix, som inte har lika bred trupp som de andra lagen. Å andra sidan har man fler stjärnor och i går utsågs lagets kanadensiska guard Steve Nash till årets mest värdefulla spelare.

Jag säger inte att de fyras motståndare inte kan vinna någon eller möjligen ett par matcher i kvartsfinalerna. Men vad jag säger är att ingen av dom har en suck, egentligen.

Slutspelet börjar på riktigt om ett par veckor med matcherna San Antonio mot Phoenix och Miami mot Detroit.

Det kommer att bli ett par riktiga klassiker, tro mej.

Thomas Arnroth