Phoenix mot semifinal

Nash ”triple-double” sänkte Dallas

SPORTBLADET

Man behöver varken vara amerikan eller särskilt stor för att vara bäst i NBA.

I natt slog kanadensiska guarden Steve Nash till igen. Med makalösa 34 poäng, 13 returer och 12 målgivande passningar gav han Phoenix seger över Dallas.

- Jag hittade rätt balans mellan att skjuta själv och passa, säger han.

Foto: AP
Phoenix Steve Nash (till höger) gick inte att stoppa i nattens kvartsfinal i NBA-slutspelet. Michael Finley, Dallas, gjorde sitt bästa – men Nash skrapade ändå ihop en ”triple-double”.

Steve Nash har trotsat alla odds. Han är från Kanada och han är inte över 190 cm lång. Han har inte särskilt kraftig med sina 88 kg.

Ändå är han bäst NBA-basketen.

För någon vecka sedan utsågs han till ligans mest värdefulla spelare i år. Om några tvivlat fick de svar igår. Då körde Steve Nash nästan ensam över sina forna lagkompisar i Dallas när Phoenix vann med 114-108 i kvartsfinalens femte match.

34, 13, 12

Nash gjorde en så kallad tripple-double, något av det finaste man kan göra i basket. Det innebär att man gör över tio i minst tre statistiska kategorier.

Nash gjorde 34 poäng, tog 13 returer och slog 12 målgivande passningar.

- Jag tycker om att passa och se till att de andra i laget är glada och får energi, säger han.

- Men samtidigt är jag en av lagets bästa skyttar, så jag måste hitta en bra balans mellan att spela fram andra och skjuta själv.

Det gjorde han igår. Bäst hjälp fick han av lagkamraterna Amare Stoudemire, 32 poäng, och Jim Jackson, 21 poäng. Bäst i Dallas var som vanligt tysken Dirk Nowitzki med 34 poäng.

Phoenix svaghet – bänken

Samtidigt som segern var övertygande visade den på Phoenix stora svaghet - bänken. Av de 114 poäng laget gjorde, kom bara ynka 3 från andra än spelarna i första femman. Det blir lite bättre när laget får tillbaka skadade Joe Johnson.

Nu leder Phoenix med 3-2 i matcher och kan avgöra kvartsfinalserien på fredag då lagen möts i Dallas.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM