Mot NBA-final

San Antonio knäckte Phoenix med deras eget vapen

SPORTBLADET

Snabba uppspel, hård dunkar och över 120 poäng.

Det brukar vara Phoenix Suns melodi. Men i natt var det San Antonios segertaktik när laget vann den första NBA-semifinalen med 121–114.

– Vi vill helst spela matcher som slutar på 80-90 poäng, men vi säger inte nej när vi får flyt i spelet, säger centern Tim Duncan.

Foto: AP
HÅRT OCH TÄTT Phoenix Suns Amare Stoudemire blockar ett försök från Tim Duncan. Men det var till slut Duncan och San Antonio som drog det längsta strået och vann första NBA-semifinalen.

Det var en fantastisk fjärde period av San Antonio som bäddade för segern.

Under matchens sista tolv minuter gjorde laget 43 poäng.

Totalt satte San Antonio-spelarna 16 av 22 skott, alltså makalösa 72 procent av skotten.

– Vi är ett bra defensivt lag, men ska man vinna mot Phoenix måste man göra mycket poäng. Man kan inte hålla Phoenix på 82 poäng, säger San Antonios coach Gregg Popovich.

Fördelen borta nu

Under grundserien var Phoenix NBA:s bästa lag, medan San Antonio slutade som det näst bästa laget i väst. Därför hade Phoenix hemmaplansfördel inför semifinalserien som spelas i bäst av sju. Den fördelen är nu borta.

Phoenix har varit NBA:s bästa offensiva lag som gjort flest poäng per match.

San Antonio har å andra sidan säsongens bästa snitt när de gäller att släppa in lite poäng. Semifinalen i väst ska alltså handla om det bästa offensiva laget mot det bästa defensiva. Eller?

– Vi kan spela långsamt och metodiskt, men vi kan också springa mycket och göra massa poäng, säger Brent Barry som gjorde 13 av sina 21 poäng i en sista perioden.

Fyra spelare i San Antonio gjorde över 20 poäng, bäst var fransmannen Tony Parker med 29 och Tim Duncan med 28. I Phoenix gjorde Amare Stoudemire 41 och Steve Nash 29 poäng.

Phoenix verkade fortfarande trötta efter den avgörande kvartsfinalen mot Dallas i fredags natt.

Nästa match spelas på tisdag, också den i Phoenix.

I natt böjar semifinalen i öst, mellan Miami och Detroit.

Thomas Arnroth