Klart före start

Därför vinner Tim Duncans Spurs NBA – igen

SPORTBLADET

Nu börjar NBA, men säsongen är redan över. Dynastin San Antonio Spurs tar över på allvar i år.

Inte ens Shaq har attack så det räcker för att stoppa de regerande mästarna.

NBA:s sex hetaste lag Väst / San Antonio Spurs: Dominerade redan i fjol och är ännu bättre i år medan konkurrenterna stått stilla eller gått bakåt. Defensiv lagbasket vinner i år igen. Phoenix Suns: Förra årets kometlag såg egentligen lika bra ut i år, men så fick man sin superstjärna Amare Stoudemire skadad och borta till i vår. Det räcker långt ändå, men riktigt bra blir laget inte förrän Amare är tillbaka. Dallas Mavericks: Började bygga om laget i fjol efter missen att inte behålla guarden Steve Nash, som istället gjorde succé i Phoenix. I år går det bättre och det kan räcka till semifinal i vår. Öst / Indiana Pacers: Förra säsongen hamnade i soporna efter att flera av lagets spelare kom i slagsmål med publik på läktaren. I år är laget lika bra som förr och dessutom ute efter revansch. Min finalfavorit från öst. Detroit Pistons: I stort sett samma lag som pressade San Antonio till sju finalmatcher i våras. Ett gediget lagbygge som spelar stenhårt försvar. Ny coach kan bli lyft, men stora spelarna Ben och Rasheed Wallace (inte bröder) måste lyfta sitt spel. Miami Heat: Med Dwayne Wade och Shaquille O’Neal är Miami lika heta i år, och har dessutom förstärkt med veteranen Antoine Walker. Men det är mycket som ska stämma om Miami ska gå hela vägen – inte minst måste Shaq vara hel.

Natten till onsdag är det uppkast i NBA och sällan har alla varit så eniga om vem som kommer att stå som segrare någon gång kring midsommar nästa år.

Storstjärnorna Kobe Bryant, Shaquille O’Neal och LeBron James till trots är det lagmaskinen San Antonio Spurs som är den givna förhandsfavoriten.

Undra på det.

Redan förra året var svartklädda Spurs dominanta. Inför säsongen har de dessutom förstärkt med ett par veteranstjärnor i form av Michael Finley och Nick van Exel. Inte nog med att laget har ligans bästa första femma. Nu har de den bästa bänken också.

Når knappt till korgen

San Antonio bygger sitt spel kring centern Tim Duncan. Han är inte särskilt spektakulär, bara grymt effektiv. Hans smeknamn säger allt: The Big Fundamental.

– Jag är knappast känd för mina dunkar. Jag når ju knappt upp till korgen när jag hoppar, säger han till Sportbladet.

– Alla spelare som lyckas i NBA gör det för att de lyckas maximera sin talang, just det de är bra på. Jag är bra på fundamental basket, att passa till lagkamraterna när de är fria och röra mej rätt utan bollen.

– Det kanske inte är så läckert att kolla på, men det funkar för mej.

Och uppenbarligen för San Antonio också. Klubben har vunnit tre mästerskap sedan 1999, alla med Duncan.

Enkla spelsystem

För några veckor sedan blev det stor sensation när israeliska storklubben Maccabi Tel Aviv slog Toronto Raptors på bortaplan. Det var första gången någonsin ett NBA-lag fick stryk på hemmaplan av utländskt lag. Det skulle troligen inte kunna hända San Antonio.

Nu är visserligen Toronto ett av ligans sämre lag, men dessutom spelar man en mer typisk NBA-basket som bygger mer på väldigt enkla spelsystem och bra soloprestationer.

San Antonio står för en mer europeisk spelstil, ett lagkoncept där försvaret är grunden för spelet. Det samma gäller för övrigt vårens och mycket möjligt nästa vårs finalmotståndare Detroit Pistons. Att kalla det en trend är att ta i för mycket, men det är ändå intressant att den här typen av basket dominerar i NBA just nu.

Tandempar

I San Antonios fall är det ingen tillfällighet. Dels är alltså lagets centralfigur Tim Duncan en väldigt osjälvisk och lagorienterad spelare. Men dessutom är laget ett av NBA:s mest internationella.

Duncan själv är född och uppvuxen på Jungfruöarna. Han var simmare ända tills en orkan förstörde öns enda fullängdsbassäng.

I Spurs första femma finns dessutom franska guarden Tony Parker, slovenen Rasho Nesterovic samt argentinaren Manu Ginobili. På bänken sitter slovenen Beno Udrih.

Tony Parker och Duncan bildar ett av ligans mest effektiva tandempar. Manu Ginobili fick förra året sitt stora genombrott och borde blivit utsedd till finalens MVP. Hemma i Argentina startade han en basketfeber som fick namn ungefär som en orkan, Manu Mania.

Otacksam uppgift

Sista länken i första femman är den stenhårda försvararen Bruce Bowen, hatad av motståndarna. Hans otacksamma uppgift är att spela försvar på motståndarnas bästa spelare; han är som en blodigel och enormt irriterande. Han är en spelartyp som troligen är helt unik för USA, uppvuxen i extrem fattigdom i ett getto med alkoholiserad pappa och knarkande mamma, van att bara lita på sig själv och fullkomligt stenhård.

Tillsammans bildar de utan tvekan NBA:s nya dynasti i samma tradition som Boston Celtics under 80-talet, Chicago Bulls under 90-talet och Los Angeles Lakers under slutet av 1990-talet och tidigt 2000-tal.

Inte ens Shaquille O’Neal och hans Miami Heat har attack så att det räcker.

Det är bara att buga och bocka för Spurs, redan nu.

Thomas Arnroth