Kort, vit & bäst

Sportbladet mötte Steve Nash - spelaren som trotsar alla odds

SPORTBLADET

DENVER

Det längsta på kanadensaren Steve Nash är håret.

Han är vit, liten och knotig, men bäst i basket. I våras röstades han fram till NBA:s mest värdefulla spelare.

- Det var kul, men jag kan inte se mej själv som den bästa. Jag är född som underdog och jag fortsätter att leva som underdog, säger han till Sportbladet.

Foto: Foto: GETTY IMAGES
assistKUNG I år har Steve Nash levererat 12,5 målgivande pass/match.

I Kanada jämför de honom med Wayne Gretzky. I USA med Magic Johnson.

Men Nash själv vill inte veta av dom jämförelserna.

När Sportbladet träffar honom i Denver vill han hellre snacka fotboll än basket. Han har stenkoll på Fredrik Ljungberg, är tveksam till Svennis som förbundskapten och tror att Zlatan kan bli hur bra som helst. Fast mest vill han veta om jag sett några av Tottenhams matcher.

- Jag älskar fotboll. Tottenham är mitt lag, jag gillade Edman, säger han.

"Vågade inte hoppas"

Hans pappa och storebror har varit fotbollsproffs i England och Steve skulle gått samma väg.

Om det inte hade varit så kul med basket.

- Jag hade väldigt få drömmar och förväntningar. Jag vågade inte ens hoppas på NBA och när jag väl kom dit började jag drömma om att få starta i ett jag. Men det här? Aldrig, säger han.

Steve Nash är 31 år gammal. På NBA:s hemsida sägs det att han är 191 cm, men det måste vara med platåskor. Han är absolut kortare än mina 188. Han är dessutom smal. Och långhårig.

Han ser helt enkelt inte ut som en basketspelare i NBA.

Ännu bättre i år

Inte förrän han går ut på planen. Där dominerar han. Förra säsongen gick han från Dallas till Phoenix. Nash lyfte sitt nya lag som gick från att ha vunnit bara 29 matcher året innan till 62 vinster i fjol. Han snittade makalösa 11,5 målgivande passningar per match, samtidigt som han gjorde 15,5 poäng per match. Den här säsongen har börjat ännu bättre med 12,5 målgivande passningar och poängsnitt på 18,5.

- Min spelstil är att få mina lagkamrater involverade. Jag vill se att dom har kul, att dom får energi. Jag tänker aldrig på att jag ska skjuta själv i första hand, säger han.

Också här är Nash otrolig. Han sätter nästan 50 procent av sina skott.

- Det är så kul att spela med Steve för han ser alltid när man är fri, han liksom räknar ut vad som kommer att hända, säger lagkamraten Shawn Marion till Sportbladet.

Men i USA vet de inte riktigt hur de ska handskas med Steve Nash. När USA anföll Irak var Steve Nash en av få idrottsmän som uttalade sig mot kriget, något han fick massiv kritik för. När han utnämndes till MVP hävdade några att han blev det i kraft att han var vit, till skillnad mot den svarte Shaquille O"Neal, som kom tvåa i omröstningen.

Långt hår

Och fortfarande skrivs det knappt en krönika om honom utan att han hånas för sitt långa hår.

- Håret tröttnar dom aldrig på. Det spelar ingen roll, och ärligt talat bryr jag mej inte. Jag spelar bara mitt spel och det är ett lagspel, säger han.

Det räcker uppenbarligen långt.

Thomas Arnroth ([email protected])