Poängrekord – och hysteri

Derrick Tarvers hemliga vapen – bästa kompisen LeBron James

Derrick Tarver är poppis i Sverige - och polaren LeBron James är kung i NBA.
SPORTBLADET

Igår blev Solnas Derrick Tarver kung i basketligan. Han satte nytt ligarekord med 59 poäng.

Men han har ett hemligt vapen. Bästa kompisen och NBA-superstjärnan LeBron James ger nästan dagligen råd och tips via telefon.

- Vi är kompisar sedan vi var små. Han är min förebild och med hans hjälp kommer jag också att ta mej till NBA, säger Tarver.

Basketligan har fått sin nya fixstjärna. 25-åriga Derrick Tarver gör inte bara mest poäng i basketligan, han överfalls av fans efter matcherna också. Igår stod ett hundratal supportrar och väntade på Tarver när han kom ut i hallen 20 minuter efter matchen.

Man förstår varför.

I matchen mot Norrköping gjorde Tarver precis vad han ville. De 59 poängen var nytt ligarekord. Tarver skjuter långskott, dribblar förbi flera motståndare och hoppar rätt in i de stora bjässarna under korgen - men får alltid i bollen. Störst jubel drog han ner när han dunkade bollen.

- Det är kul att ha det nya rekordet, men mitt mål är vinna SM-guld. Och sedan ska jag vidare och spela i en stor liga i Europa och sedan ska jag till NBA. Det är mitt verkliga mål, jag ska in i den ligan.

Tändes av duellen

Det var mycket snack om matchen i matchen, den mellan Tarver och Norrköpings poängkung George Gervin. Tarver vann på knock out, 59 poäng mot Gervins 12.

- Att spela mot Gervin tände mej. Jag ville visa alla vad jag kan, säger han.

Tarver har varit nära att få NBA-kontrakt de senaste två åren, först med Cleveland och i somras med Toronto. Men så har han finfina kontakter också.

Bästa kompisen heter nämligen LeBron James, 21, - NBA:s största stjärna. Tarver och LeBron är ungdomsvänner och spelade basket i samma gymnasielag.

- Vi pratar på telefon flera gånger i veckan. Han ger mej hela tiden tips och råd, han om någon vet vad som krävs för att lyckas i NBA.

För även om målet alltså är att vinna SM-guld, spelar Tarver för ännu högre mål än så.

- Det räcker inte att vara bäst här i ligan. Jag måste utmana mej själv och tvinga mej att jobba på detaljer i mitt spel. I NBA kommer jag inte att göra 59 poäng.

Bästa poänggörarnas snitt i ligan

Thomas Arnroth