Manny talks

Tomas Arnroth: Ligans bästa amerikaner bjöd på show

SPORTBLADET

Solnas Derrick Tarver är basketligans lysande stjärna. Men det är Akropols Gerald Riley och 08 Stockholms Manny Dies som just nu är de bästa amerikanerna i ligan. Varför?

De är lagom mycket bäst.

Igår ställdes Tarver och Riley mot varandra. Tarver var bäst, men Akropol vann med 78–72 och gick upp i serieledningen.

Derrick Tarver är helt enkelt för bra för att vara den optimala spelarimporten i Sverige. Han är ensam värd entrébiljetten, en lirare som måste ses. Han är en Ferrari bland begagnade Volvos, en spelare med NBA-potential.

Men just därför blir också avståndet mellan honom och lagkamraterna för stort ibland. När motståndarna lyckas plocka bort honom är det svårt för de andra att kliva fram ur baksätet.

Gerald Riley är en helt annan kopp te.

Monstersiffror

Han smyger omkring på planen, men när matchen är slut har han ändå gjort 27 poäng, tagit 5 returer, gjort 4 målgivande passningar, blockat 1 skott och snott bollen från motståndarna 4 gånger. Det är monstersiffror.

Matcherna mellan Akropol och Solna har utvecklats till riktiga derbyn. Det är tufft, mycket känslor – allt till tonerna av ligans första och bästa klack, Rinkebys egen Blue Army. Det låter fotboll ute i Ungdomens hus och Akropols Olle Lundén är den enda coachen i Sverige som bärs runt av jublande ungdomar efter en seger, jag lovar.

Manny Dies är motorn i nytända 08 Stockholm. Där har nu Jonte-effekten satt in med full kraft. Sedan Jonte Karlsson tog över coach-jobbet i december har klubben vunnit fyra raka matcher, i går slog de Södertälje med klara 85–64.

Nya stordåd

Dies gör allt med känslorna utanpå matchtröjan. Igår blev det en typisk Diesrad: 21 poäng, 14 returer, 4 blockade skott. Monstersiffror.

Troligen upplever både Riley och Dies sina livs bästa säsonger. Tarver kommer att gå vidare till nya stordåd någon annanstans, men Riley och Dies är precis lagom bäst här. Bäst i Sverige.

Tomas Arnroth