Nya taktiken: Spela sämre

Solna Derrick Tarver: Mig spelar det ingen roll hur många poäng jag gör

SPORTBLADET

Stjärnan får inte vara för bra. Det är Solnas nya taktik.

I går gjorde poängkungen Derrick Tarver bara 20 poäng, men Solna besegrade topplaget Sundsvall.

– Mig spelar det ingen roll hur många poäng jag gör så länge vi vinner, säger Tarver till Sportbladet.

Derrick Tarver är basketligans stora stjärna. Han snittar över 34 poäng per match och är bästa kompis med NBA-stjärnan LeBron James.

Men nu kan det vara slut med stjärnglansen. Solna har beordrat Tarver att passa mer och skjuta mindre.

– En kille som öser i poäng vinner matcher, men inte mästerskap. Och vi är ett mästerskapslag. Vi måste få alla spelare mer involverade, säger lagkaptenen Mattias Sahlström.

Uppenbar skillnad

I går var skillnaden uppenbar redan från matchstart. Derrick Tarver sköt inte lika långt utifrån som han brukar och passade mer än vanligt. Dessutom sökte inte de andra Solnaspelarna Tarver med varje passning.

För Tarver betydde det att han bara gjorde 20 poäng. Men i gengäld gjorde fyra andra spelare över 10 poäng och Solna vann prestigemötet över Sundsvall med klara 91-83.

Stjärnan själv är inte bekymrad.

– Nej, i de senaste tre matcherna har jag snittat 40 poäng och de andra lagen spelar med två eller tre man på mej. Det klarar inte ens jag, säger han.

– De andra i laget måste kliva fram, och om det här är rätt metod för att det ska ske så är det okej med mej. Jag vill vara på topp när det blir slutspel, inte utsliten.

Myrthil dominerade

Att Solnas nya taktik var en injektion till resten av spelarna var uppenbart.

För första gången på länge kom Mattias Sahlström i upp i acceptabel standard och landslagsforwarden Leslie Myrthil dominerade stundtals matchen tillsammans med Charles Thomas.

Bra för laget, men inte alls lika underhållande för publiken. Hur känns det?

– Det är klart att det känns lite trist att tona ner Derrick, som är så otroligt kul att se. Men om vi ska vinna SM-guld måste vi göra så här. Vi kan inte bli bäst med en spelare som dominerar laget totalt, säger coachen Stefan Bergman.

Men helt borta är inte showandet.

- Absolut inte, jag kommer fortfarande göra över 40 i vissa matcher, jag lovar, säger Derrick Tarver.

Tack för det.

Thomas Arnroth