Sundsvalls förstafemma bäst i Sverige

Sportbladets Thomas Arnroth: Om det räckte med fem man skulle de vinna SM-guld

SPORTBLADET

Om det räckte med fem man för att vinna SM-guld i basket så skulle Sundsvall göra det. Det finns inget annat lag med så välbalanserad och välspelande förstafemma.

Tyvärr finns det heller inget annat topplag med stor skillnad mellan de bästa och de sämsta i laget.

I går var Sundsvall i Norrköping för att inleda poolspelet i

basketligan. Laget spelar som vi vant oss vid: kontrollerat, effektivt, snyggt och med en hög lägstanivå. Extra charmigt är det att spelet bygger på de två svenska fyrtornen Mike Palm,

Tvillingtornen

207 cm, och Joakim Kjellbom, 212 cm. Igår gjorde de tillsammans 59 poäng och tog 25 returer. Det är sånt amerikanerna brukar göra i andra lag.

Tvillingtornen är skickligt ackompanjerade av amerikanerna Donta Richardson och Quinell Brown samt svenske trepoängsskytten Adam Alexander.

Det är en i det närmaste perfekt kombinerade förstafemma som jag tycker är bättre än Akropols, Solnas och Plannjas.

Den är definitivt bättre än Norrköpings, vilket bevisades med all tydlighet igår.

Men problemet är vad som händer sedan. Palm och Kjellbom ska i vanliga fall spela ungefär 30 minuter per match, det är lagom för så stora spelare.

Men dessutom drabbas i vart fall Kjellbom och Brown ofta av många fouls.

Coacherna måste självklart använda bänken.

Och här kommer tappet.

Bänken är både för tunn och olik startuppställningen. Visst finns det löften, som Johan Westermark, men det räcker inte. Det är när spelare ur förstauppställningen vilar som motståndarna kommer ikapp och går förbi.

Det hände mot Solna för någon vecka sedan och höll på att hända mot Norrköping igår. Norrköping ja, det är en helt annan kopp te. I sina bästa stunder är laget kanske Sveriges roligaste med sina tre skarpskjutande guards David Bergström, George Gervin och William Copeland. Tyvärr har inte de stunderna varit så många den här säsongen.

Slarvade och larvade

Ta bara matchen mot Sundsvall. Norrköping hade den i sin hand, med landets mest intensiva hemmapublik bakom sig (snacka om en sjätte spelare, publiken var överlägset bäst i Mässhallen!) men slarvade och larvade bort segerchansen.

Magsårsframkallande för oss på läktaren och säkert en av förklaringarna till att coach Kelly Grant snabbt fått så många grå.

Med det här spelet har Norrköping inte ens i semifinal att göra i vår.

Av ett sådant lag krävs det bland annat att alla spelar försvar, eller åtminstone försöker. Även om ens farsa är en av NBA:s bästa spelare genom tiderna eller om man har massa landslagsmeriter bakom sej.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM