Los Angeles actionhjälte

Kobe Bryants 81 poäng - näst bäst i NBA:s historia

Foto: Noah Graham/Scanpix
Makalöst Kobe Bryant efter ”hans” vändning på egen han: ”Det här har jag inte ens vågat drömma om”.
SPORTBLADET

Nu är Kobe Bryant den största actionhjälten i Los Angeles.

Med ett snitt på 1,9 poäng i minuten gjorde han makalösa 81 poäng mot Toronto i söndags. Det är näst mest någonsin i NBA.

- Det här har jag inte ens vågat drömma om, säger han.

Efter första halvlek låg Los Angeles Lakers under mot Toronto Raptors med 49-63. Dittills hade Kobe Bryant gjort 26 poäng, en rätt ordinär kväll för NBA:s skyttekung.

Men han var sur. Laget har haft några onödiga förluster på senare tid och Bryant var missnöjd med de andras insats.

- Han sa ingenting. Och då är det värst, när han är tyst då vet vi att han inte är nöjd. Det är lite läskigt, säger lagkamraten Lamar Odom.

Men ingen var beredd på vad som skulle hända. Kobe Bryant tog över matchen fullständigt och gjorde 55 poäng i andra halvlek. Han gjorde ensam mer än hela Toronto och tog Los Angeles till storseger med 122-104.

Stående ovationer

De sista tio minuterna stod de nästan 19 000 i publiken upp och gav Bryant stående ovationer för varje poäng.

- Allt jag ville göra var att kliva fram och inspirera de andra i laget. Jag fokuserade på målet, stängde ute allt annat och tänkte bara på att vara aggressiv, säger han.

Bryants 81 poäng är ett makalöst rekord. Den enda som slår det är Wilt Chamberlain som gjorde 100 poäng i en match 1962. Men Wilt Chamberlain var en stor center som gjorde de flesta av sina poäng under korgen. Kobe gjorde sina genom långskott, dunkar och straffkast.

Bryant statistik är enorm: Han satte 60 procent av alla sina vanliga skott, 28 av 46. Han satte 90 procent av straffkasten, 18 av 20. Och han satte 7 av sina 13 trepoängsskott, vilket är 54 procent.

Lakers coach Phil Jackson, som har spelat mot Wilt Chamberlain och coachat Michael Jordan, är full av beundran.

- Jag har sett många märkliga matcher men inget som det här. Det är som en personlig utmaning för honom att attackera hela motståndarlaget, säger han.

Toronto gjorde allt för att stoppa Bryant och testade alla möjliga försvarssystem, men inget hjälpte.

Har gjort 43,3 p i snitt

Söndagens 81 poäng var ingen tillfällighet. 20 december gjorde Bryant 66 poäng på tre perioder mot Dallas innan han byttes ut av Jackson. På 15 matcher som spelats sedan dess har han gjort i snitt 43,3 poäng.

Men Bryant själv säger att NBA-rekordet på 100 poäng inte lockar.

- Inte en chans. Jag blir helt trött bara av att tänka på det, säger han.

10-LISTAN: Flest poäng i en NBA-match

Fler ”omöjliga” rekord

Thomas Arnroth