Blodet blir till guld

Analys, Thomas Arnroth: Solna-Plannja vore en rättvis final

Foto: Johan Bävman
Blod, svett och slutspel Solna Vikings Derrick Tarver blev hårt uppvaktad. Efter att han åkt i backen några gånger fick han ett slag över näsan och började blöda.
SPORTBLADET

Solnastjärnan Derrick Tarver slogs blodig. Det är slutspel i basketligan och det smäller redan vilt.

Men det kan vara värt lite blod, för när dammet har lagt sig kommer Solna och Plannja fortfarande att vara bäst.

Han var riktigt arg efter kvartsfinalsegern över Norrköping i går. Den annars så diplomatiske Derrick Tarver hade åkt i backen flera gånger och till slut fått ett slag så näsan började blöda.

- Domarna måste ta tag i det här. Jag har inget emot tufft spel, men det här är nåt annat. Jag låg på golvet och blödde och domarna blåser inte, säger han.

Norrköping överraskade

Norrköping har sett både mesigt och förvirrat ut stora delar av säsongen, men det intrycket gav bara laget i första perioden i går. Sedan var det ett gäng tigrar som kom ut och så när lyckades vända det stora underläget till seger. På vägen dit åkte alltså Solnas skyttekung i golvet ett par gånger, men det kan jag förstå. Man kan inte ge den mannen en millimeter.

Men det ska mer än så till för att besegra Solna i en kvartsfinal i bäst av fem matcher.

Laget har en grym bredd. Solna kan byta ända ner till åttonde och nionde man utan att tappa i spelet, och det med en förstafemma som redan den är en av landets bästa. SM-guldet är redan på väg mot norrort!

I semifinalen väntar segraren i kvarten mellan Sundsvall och Södertälje. Den startade med en skräll. Södertälje vann övertygande borta mot ett blekt Sundsvall. Innan dess hade jag tippat en 3-1 seger till Sundsvall. Jag tror fortfarande på Sundsvallsseger, men det blir stenhårt.

På andra sidan slutspelet möter Plannja nytända 08 Stockholm och Akropol möter Helsingborg. Sistnämnda mötet är helt öppet.

Akropol har det bättre laget, men Rinkebyklubben har inte spelat särskilt bra sista månaden medan Helsingborg har massa självförtroende. Något av lagen vinner med 3-2 efter fem tuffa matcher. Gårdagens knappa Akropolseger med 73-72 kommer att vara symptomatisk för serien.

Plannja har bara spets

Plannja borde enligt konstens alla regler bli Solnas finalmotståndare. Laget har inte bredden utan går runt på fem-sex spelare. Men ligans bästa hemmaplan och en sylvass förstafemma är ett segerkoncept som fungerat förr.

Luleålaget har ingen lätt väg. 08 Stockholm är en mardröm. Laget har sett urstarkt ut sedan i julas och placeringen i serien ljuger. 08:orna kan mycket väl pressa Plannja till fem matcher, och i en femte och avgörande kan vad som helst hända.

Men för en gångs skull tror jag på rättvisa i basketen. Jag tror att grundspelets två överlägset bästa lag också går till final.

Det blir Solna mot Plannja.

Därmed blir också tipset om guldet till norrort kassaskåpssäkert!

Thomas Arnroth