Plannja och 08 Stockholm kommer att dominera – en lång, lång tid framöver

Basketanalys: Thomas Arnroth

SPORTBLADET

Plannja är Sveriges bästa lag i modern tid. Av det märktes inget igår.

Nu står det 1–1 i kvartsfinalen mot 08 -Stockholm och det är ett scenario vi lika gärna kan vänja oss vid nu.

För det här kommer att vara Sveriges två bästa lag under lång tid framöver.

Plannja har haft otur i slutspelet. De avslutade grundspelet starkt genom att slå Solna borta. Tacken för de är den svåraste sidan i slutspelet.En kvartsfinal mot ett bottenlag borde vara en enkel resa mot semin. Men tyvärr är 08 Stockholm bara ett bottenlag på pappret.

08:orna hade en katastrofal höst, tills man lyckades skriva kontrakt med Jonte Karlsson som coach. Sen dess har det varit idel segrar. Men basketligans uppdelning i en A1 och A2 pool gav laget dålig seedning. Något som nu alltså drabbar Plannja.

Första matchen vann Plannja, igår var det 08:ornas tur. Segersiffrorna var klara, 87–70. Det var som Plannjaguarden Håkan Larsson muttrade på vägen till omklädningsrummet i halvlek:

– Fan vad illa vi spelar.

Ett koncept större än basket

08:orna spelade desto bättre med två bra amerikaner i Tommy Adams och framför allt Manny Dies, en slitvarg i Ervin Musanovic och så kvällens bästa i guarden Mikael Lindquist med 34 poäng och osannolika 8 bollstölder. Jag tror 08:orna kommer att pressa Plannja till en femte och avgörande uppe i Luleå, men det är egentligen inte det som är det mest intressanta med den här serien. Istället är det vad den spår om framtiden.

Med undantag av Solna är det de här två lagen som kommer att dominera svensk basket de närmaste åren. Det är lika bra att vänja sig. Det kan mycket väl bli som Leksand och Brynäs var i hockeyn för 30 år sedan.

Orsaken är enkel.

Plannja och 08 Stockholm har bäst ekonomi. Klubbarna har det eftersom de fattat att de måste erbjuda ett koncept som är större än bara basket och för att de har klubbchefer som är smarta försäljare.

Och oavsett hur det går för 08 Stockholm i kvarten – jag tror på sorti – så har klubben ändå gått i mål med det allra viktigaste just nu. Att övertalaJonte Karlsson att sluta sälja bilar och coacha istället. Han skrev på ett två års kontrakt i veckan. Så nu har klubben inte bara pengarna. De har de sportsliga kunnandet också.

Det här blir sista kvarten som 08:orna förlorar på väldigt länge.

ARTIKELN HANDLAR OM