Jordans arvinge

Kobe Bryant yngste spelaren att göra 16 000 poäng i NBA

SPORTBLADET

I går natt blev han den yngsta spelare någonsin att göra 16 000 poäng i NBA.

Efter några tuffa år är Los Angeles Lakers Kobe Bryant, 27, tillbaka på allvar.

Nu är det han som är stjärnornas stjärna, den som äntligen ska axla Michael Jordans mantel.

- Han är en makalös spelare, säger coachen Phil Jackson.

Foto: AP
Kobe Bryant plockade 42 poäng åt sitt Lakers, trots att han led av bihåleinflamation.

Det här är ett rekordår för Kobe Bryant. 20 januari gjorde han 81 poäng i en match. Det är näst mest någonsin i en NBA-match.

Natten till i går slog han till igen. I segermatchen mot Golden State blev han den yngsta spelare någonsin att göra 16 000 poäng.

- Coolt, sa han själv.

Det var på håret att Bryant hann. Förre rekordhållaren Wilt Chamberlain var bara 4 dagar äldre när han nådde den magiska gränsen 1964. Michael Jordan är den tredje yngsta, men han var ett halvår äldre.

- Han är den bästa spelaren i hela ligan, det är inget snack om saken, säger Lakersforwarden Lamar Odom.

Spelad med bihåleinflamation

Det var Bryant som låg bakom segern mot Golden State. Han gjorde 42 poäng. Skillnaden var att den här gången hade han bihåleinflammation.

- Att spela sjuk är inget nytt för mej. Jag har spelat sjukare än så här. Man får bara spela lite annorlunda och försöka hushålla med energin. Man får välja sina insatser, säger han.

Det är tio år sedan Kobe Bryant gjorde entré i NBA. Redan innan var han utpekad som den nya Michael Jordan. Adidas la hela årets reklambudget för basketskor på 17-åringen.

Men även om Bryant varit predestinerad till stjärna, har vägen inte varit särskilt rak. Även om han varit en All Star ända sedan sitt andra år i ligan, levde han de första sju säsongerna i skuggan av lagkamraten Shaquille O"Neal, något han inte klarade särskilt bra.

Tvingade Lakers att välja

Bryant gjorde sig känd som en egoistisk spelare som sällan passade lagkamraterna och som hellre försökte avgöra själv än spela lagspel. Till slut tvingade Bryant Lakers att välja mellan honom och O"Neal. Sommaren 2004 vann han striden.

Resultatet av det var att Lakers missade slutspelet. Många spelare, fans och inte minst O"Neal hånade Bryant.

Men nu är det gamla glömt. På årets All Star helg som genomfördes i Houston för två veckor sedan var Kobe en i gänget.

För NBA behöver en stjärna som glänser mer än de andra.

- Jag var på den stora världsekonomiska konferensen i Schweiz för några veckor sedan. Allt folk ville prata med mig om var Kobes 81 poäng, säger NBA-chefen David Stern.

Kobe Bryants rekord är guld värda för NBA.

Därför är Kobe Bryant så bra

Thomas Arnroth