Hoppas ni njöt, Akropol

Thomas Arnroth: …för nu är det slutdansat

SPORTBLADET

Förortssagan Akropol hade så när tagit slut igår, men Rinkebylaget snubblade in i semifinalen. I något som måste varit en av basketligans sämst spelade kvartsfinalmatcher någonsin lyckades coachen Olle Lundén krama det sista lilla ur sitt lag.

Efteråt var det dansparty på planen. Hoppas alla njöt, för nu är det slutdansat.

All heder åt Helsingborg som pressade Akropol ända in i det sista. Om klubben bara haft förmågan att anlita stabila och hyfsat produktiva amerikaner så kunde de räckt betydligt längre. Att förlora med 78-76 på landets svåraste bortaplan är ingen skam.

Coachmiss avgjorde?

Men frågan är om det inte var en coachmiss avgjorde matchen igår.

Helsingborgs anfall bygger på Jens Stålhandske och igår var han fantastiskt bra.

Gjorde 27 poäng och tog ledaransvaret. Men han hade otur med några domslut och fick sin fjärde foul några minuter in i sista perioden.

I normala fall är Stålhandske också Helsingborgs bästa försvarare och det var hans ansvar att hålla Akropols stjärna Gerald Riley. Men konstigt nog ändrade inte coachen Jay Anderson taktik efter fjärde foulen, utan lät Stålhandske fortsätta på Riley. Det krävde självklart full satsning av helsingborgaren.

Det tog inte ens en minut innan han var utfoulad. Då var det tre minuter kvar av matchen.

Korkat är ordet.

Och så vinner man ingen kvartsfinal, inte ens en så dålig som gårdagens.

Plannja sände ett tydligt budskap

I gårdagens andra avgörande kvartsfinal krossade Plannja 08:orna. En seger som skickar ett tydligt budskap till Rinkeby om att det är slutlekt nu.

Jag tror att Akropol absolut kan skaka Plannja. Plannja har haft svårt med Akropol, som vann tre av grundseriens fyra matcher.

- Men det räknas inte nu. Det här är en helt annan sak. Det kommer att bli kul, men väldigt tufft, sa Gerald Riley efter matchen.

Han har alldeles rätt. Plannja är helt enkelt ett bättre basketlag än Akropol.

Det är bara Riley skulle kunna kliva in i Plannjas förstafemma.

Dessutom har norrbottningarna hemmaplansfördel, och vad det betyder såg vi ju igår.

Jag väljer att vara Akropolpositiv och säger att de kan ta semifinalen till en femte och avgörande i Luleå. Men vore jag Plannjas coach skulle jag vara väldigt besviken på mina spelare om de inte avgjorde på tre raka.

På andra sidan väntar Solna och ett Södertälje som skrällslog Sundsvall. Men tyvärr för Södertälje så är Solna en helt annan kopp te. Södertälje ska inte ha en chans, trots imponerande lagmoral, bra coachning och ett jäkla självförtroende.

Det blir 3-0 till Solna.

Vilket bäddar för en finalserie mellan Solna och Plannja som skulle kunna bli historiskt spännande.

Och välspelad.

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM