De tvingas till tystnad

Myrthil trött på censur – vill starta spelarfack

SPORTBLADET

Basketligan förbjuder spelare och coacher att säga något kritiskt till massmedia. Solnas Lesli Myrthil är den första som straffas med 2 000 kronor för ett uttalande i tidningen. Nu slår han tillbaka mot censuren.

– Jag vill starta en spelarförening. Vi måste ju kunna föra fram vår mening utan att riskera böter, säger han.

Myrthil – fackpamp?

Reglerna har funnits där sedan flera år. Basketligans förbud för spelare att ens kritisera motståndare, matchfunktionärer, domare, medarbetare till basketligan eller basketligan själv.

Men först i år har reglerna verkställts. Alla klubbar i basketliga utom Södertälje och Helsingborg har fått varningar, men bara Solna har fått böter.

Skulle skämmas

Det var ett uttalande av landslagsforwarden Lesli Myrthil i tidningen Metro som fick ligan att se rött. Myrthil var bland annat kritisk till en avstängning han fått av basketligans tävlingsutskott.

– Om jag var ansvarig i Solna skulle jag skämmas, att spelarna inte känner till reglerna är deras fel. Reglerna har ju bestämts av klubbarna själva, det är dom som utgör basketligan och de klubbar igenom reglerna varje år, säger Markus Petersson som är tillförordnad ligachef i år och som utdömde böterna.

2 000 kronor fick Solna i böter för Myrthils uttalande. Därefter delade klubben ut lappar till alla spelare där de uppmanades att inte säga något negativt om domare, motståndare eller basketligan till pressen.

– Det känns väldigt konstigt, jag har blivit mycket försiktig med vad jag säger. Jag tycker att det märkligt att just vi inom basketen inte tål kritik. Det man säger blir ju helt opersonligt och meningslöst om man inte får vara kritisk, säger Myrthil.

Olyckligt formulerat

Även Markus Peterson är skeptisk till de egna reglerna.

– Skrivningen är olyckligt formulerad. Det står bokstavligen att man inte får vara kritisk, men det borde stå att man inte får uttala sej kränkande. Min personliga åsikt är att man visst ska få uttala sej kritiskt, säger han.

Men nu slår Lesli Myrthil tillbaka. Han vill starta en spelarförening eller ett spelarfack.

– Det känns som om det tas en massa beslut som rör oss spelare, men där vi inte har någon röst. Vi måste kunna kritisera basketligan och påverka rent sportsliga frågor också.

Thomas Arnroth ([email protected])