Akropols mirakel: krossade Plannja

Kopplade greppet: "Vi har trott på seger hela tiden"

SPORTBLADET

Det var tyst som i kyrkan i Coop Arena i Luleå.

Publiken såg ett av basketligans största mirakel någonsin när Akropol krossade Plannja.

- Vi har trott på seger

hela tiden. Nu har vi snott tillbaka hemmaplansfavören, säger Akropolstjärnan Gerald Riley.

Foto: SCANPIX
CHOCKEN Det hjälpte inte att Plannja tog till fula knep för att stoppa Akropol. Rinkebylaget svarade för en sensationell insats när man krossade det normalt hemmastarka Plannja med 90-53.

Akropol var uträknat redan innan semifinalserien mot Plannja. Ingen trodde på seger för Rinkebylaget, allra minst Plannja självt som det verkade i går. För Plannja blev överkört från uppkast.

- Vi kom till matchen redo att spela. Vi har ett bra självförtroende, vi vet vad vi kan. Jag har bara bra saker att säga om Plannja, men ingen i vårt lag har några tvivel om att vi kan vinna den här serien, säger Gerald Riley.

Efter att hamnat i stort underläge direkt i matchen lyckades Plannja kämpa sej upp till 34-39 i halvtid, men sedan var matchen över. Akropol sprang ifrån och vann till slut med makalösa 37 poäng.

Rekordförlust

Det är Plannjas största nederlag någonsin i ett slutspel. På hemmaplan har norrbottningarna inte ens varit nära sådana här siffror tidigare.

- Jag förstår att det här blir en stor grej, men för oss gäller det att bara se det som en seger. Det spelar ingen roll om den var stor eller liten. Semifinalen avgörs i bäst av fem matcher, jag hoppas att vi inte slappnar av nu, säger coachen Olle Lundén.

Det var Akropols aggressiva försvarsspel som satte tonen i matchen. Guarderna Thomas Öberg och Michael Bree gjorde en stark insatts mot Plannjas stjärnor Håkan Larsson och Andrew Mitchell. Poängmaskinen Mitchell tilläts bara göra 13 poäng.

Svårt med 217 cm Ides

Som i tidigare matcher hade Plannja också problem med Akropols 217 centimeter långa center Martin Ides.

Offensivt gjorde Akropol en laginsats med fem spelare på över 10 poäng.

- Det är hemligheten till vårt spel, vi spelar som ett lag. Alla bidrar och alla tror att vi kan vinna, säger Gerald Riley.

Nästa match spelas på fredag i Ungdomens hus i Rinkeby. Då är det fler än Akropolspelarna som tror på seger, lita på det.

Därför vinner Akropol över Plannja

Thomas Arnroth